Nina Simone Nina Simone (Foto: Roland Godefroy)

Kulturtipset

Fotojournalist og foredragsholder Iffit Qureshi anbefaler teaterstykket om Nina Simone på Nordic Black Theatre. Tekst: Linn Kristin Nordseth fredag 03. februar 2017 06:00

Iffit Qureshi er for tiden aktuell med fotoutstillingen «Aktivistene» på Interkulturelt Museum på Grønland. Utstillingen handler om folk som har gjort noe banebrytende for menneskerettighetene. Mennesker som har stått på barrikadene for gjøre livet bedre for marginaliserte grupper.

Norges homodronning, Kim Friele, politi og homo, Bård Stensli, Skeiv Verden-leder Nora Mehsen, prest Siri Sunde, transaktivist Jeanette John Solstad Remø og koreograf og aktivist Thomas Talawa Prestø er noen av aktivistene som pryder veggene på museet på Grønland i Oslo.

Qureshi er stolt over utstillingen og setter stor pris på at så mange allerede har tatt turen innom utstillingen som åpnet 18. januar.
– På selve åpningen kom det over 300 mennesker, og utstillingen er blitt anbefalt i flere medier, av ordfører Marianne Borgen og direktøren ved Nobels Fredssenter, Liv Tørres.

Iffit Qureshi anbefaler teaterstykket «I am Nina» om livet til sangeren Nina Simone.
– Nordic Black Theatre satte opp teaterstykket i høst og skal etter planen sette det opp igjen. Dette teaterstykket anbefaler jeg alle å dra og se, det er så sterkt! Det vekket mange følelser i meg, følelser om undertrykkelse. Du trenger ikke å være en farget kvinne for å forstå Simone, utsatte grupper av alle slag vil nok kunne kjenne seg igjen, sier Iffit Qureshi til Blikk Nett.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i ?
– Alt av engelsk teater! Jeg er født og oppvokst i Skottland, så jeg elsker det meste av britisk kultur. Jeg er også veldig glad i klassisk musikk og indisk musikk. Det er nok musikken som gjør meg mest glad, men jeg er også veldig glad i teater og britiske krimserier. Det jeg ikke liker er overfladiske amerikanske spenningsserier uten substans…

– Hva er skeiv kultur for deg?
– Alt som handler om lhbtq-kunst og kultur, vil jeg si. En av mine beste skeive kulturopplevelser opplevde jeg da jeg som 13-åring leste Hanif Kureishis «My Beautiful Laundrette.» Den boken bergtok meg.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?
– Der må jeg svare det å stå på sin egen utstilling og skue ut over et hav av mennesker. Ikke fordi det er jeg som har skapt utstillingen, men fordi budskapet slår gjennom. Budskapet om at alle mennesker er like mye verdt.

– Og din verste?
– Det var da jeg var på performancekunstner Kate Pendrys forestilling «Dead Diana» i 2007. Pendry snakket om muslimer og pekte gjentatte ganger på kameraten min og meg. Vi var de eneste ikke-hvite i lokalet og opplevde det som veldig ubehagelig å bli hengt ut på den måten. Jeg konfronterte Pendrys oppførsel etter forestillingen.

ANNONSE
ANNONSE