Mens «Skam» er nominert til årets utenlandske tv-serie, er realityserien «Tjejer som oss» som følger fem transkvinner i hverdagen, nominert til årets svenske tv-program. Mens «Skam» er nominert til årets utenlandske tv-serie, er realityserien «Tjejer som oss» som følger fem transkvinner i hverdagen, nominert til årets svenske tv-program.

Kårer årets QX-vinnere

«Skam» kan vinne, det kan også «Carol», Laleh, Eurovision Song Contest 2016 og realityserien «Tjejer som oss». Alt kan skje på årets QX Gaygala. Tekst: Reidar Engesbak mandag 06. februar 2017 15:41

Sverige har som våre andre nordiske naboer, falt pladask for Julie Andem og NRKs «Skam», og serien er nominert i kategorien årets utenlandske tv-serie i selskap med «Transparent» og RuPauls «Drag Race». På Gaygalaen i regi av den svenske lhbt-avisa QX og nettstedet QX.se, skal det også kåres vinnere i en rekke andre kategorier, fra årets homo/bi, årets hetero til årets låt, årets internasjonale låt, samt årets bok og årets film.

Dragstjernenes duell
I kategorien årets drag kjemper veteranene After Dark med Christer Lindarw i spissen, mot ynglinger som Admira Thunderpussy og Duo Raw. After Dark er i disse dager på turné med sitt jubileumsshow «This is it», som markerer 40 års tjeneste på scenen. After Dark er dessuten en av artistene i årets Melodifestivalen, med låta «Kom ut som en stjärna».

For RuPaul’s Drag Race-fans er Admira Thunderpussy et kjent navn. Hun har besøkt Oslo opptil flere ganger som vertinne sammen med Drag Race-stjerner som Sharon Needles og Willam. Duo Raw er et relativt nytt navn på dragscenen og har trollbundet publikum med sine fantastiske kostymer og sminke. Duoen opptrådte på Oslos nye skeive utested César på tampen av 2016.

Lesbisk holmgang
I kategorien årets film er «Carol» med Cate Blanchett og Rooney Maras, og «Freeheld» med Ellen Page og Julianne Moore, nominert. Det samme er «The Danish Girl» hvor Eddie Redmayne spiller historiens første kvinne som fikk kjønnsbekreftende behandling.

Forfatternes fight
I kategorien årets bok er Christer Lindarw fra draggruppa After Dark nominert for selvbiografien «This Is It». Nominert er også Anna Ahlund for boka «Du Bara Du», om 16 år gamle John som blir forelsket i den to år eldre Frank. Boka er hyllet for sin komplekse kjærlighetshistorie og hete sexscener.

Petra Sandberg Holstensson er nominert for boka «På andra sidan gräset», som handler om Sandra som er gift med en mann og faller for en kvinne.

Musikalsk feide
Prisen årets svenske låt kan gå til fantastiske Laleh og hennes «Bara få va mig själv». Laleh kjemper mot artistene Danny og Zara Larsson, som for øvrig også er nominert til prisen årets hetero. Nominasjonen har Larsson fått for sin nulltoleranse for hersketeknikker, kvinneforakt og for å være et idol for unge jenter.

Eurovision Song Contest 2016 og tv-serien «Alt för Sverige» er begge nominert til prisen årets svenske tv-program. Men det spørs om de klarer å hamle opp med realityserien «Tjejer som oss» på SVT, som følger fem transkvinner i hverdagen.

Fra Broadway til Cirkus
Årets QX Gaygalan ledes av skuespiller og artist Shima Niavarani, kjent fra suksessmusikalen «Bullets over Broadway» som går for fulle hus på Göta Lejon i Stockholm.

Hun er også kjent fra filmen Nånting Måste Gå Sönder (2014).
«Lhbt-saken har en stor plass i hjertet mitt, og det preger omgivelsene mine. Jeg har stått opp for saken, noe jeg har fått mye dritt for i livet mitt», sier Niavarani.

QX Gaygalan 2017, mandag 6. februar. Mer info: qx.se/noje/gaygala/

 

ANNONSE
ANNONSE