I utstillingen har fotografen Elin Høyland gått tett på kunstnerparet Arne Samuelsen og Teppo Valkama. Bildene hennes er stilt ut sammen med Samuelsens malerier og tegninger. I utstillingen har fotografen Elin Høyland gått tett på kunstnerparet Arne Samuelsen og Teppo Valkama. Bildene hennes er stilt ut sammen med Samuelsens malerier og tegninger. (Foto: Elin Høyland)

Tett på tosomheten

Utstillingen «Tosomhet» i Galleri Soon utforsker tosomheten gjennom Elin Høylands fotografier av Sons kjente kunstnerpar Arne Samuelsen og Teppo Valkama. Tekst: Betzy A K Thangstad tirsdag 07. februar 2017 06:00

Elin Høyland har gått tett på kunstnerparet Arne Samuelsen (67) og Teppo Valkama (57) som bor i det karakteristiske Dörnbergerhuset i Son. Hun og Teppo ble kjent med hverandre under fotostudier for tjue år siden, og siden den gang har hun og kunstnerparet vært venner. I utstillingsbildene har hun fulgt Arne og Teppo periodevis gjennom fire år.
– Hver gang Elin har vært på besøk hos oss har hun knipset i vei. Vi lot henne bare holde på og blandet oss ikke så mye. Fotografiene viser både tosomheten mellom Teppo og meg, men også mellom Elin og meg, forteller Arne på telefon fra Son.

Sammen med fotografiene til Elin Høyland stiller Arne Samuelsen samtidig ut helt nye malerier i sin særegne, fotografiske og surrealistiske stil.

Sonsmiljøet kommer til å se paret fra en litt annen side gjennom «Tosomhet», og kanskje spesielt Samuelsen, som er naken på flere av bildene. Selv mener kunstneren at han stadig utvikler seg i faget sitt.
– Jeg går dypere inn i stoffet. Da er jeg nødt til å være alene. Jeg uttrykker nok mer ensomhet enn tosomhet.

Det beste med tosomhet, mener Arne, er at de som par kan korrigere hverandre i forholdet.
– Teppo har reddet meg fra å bli for introvert.

Teppo Valkama jobber for tida med sin fotokunst i India der han vil sprenge grenser for hva et fotografi kan være.
– Teppo er lei seg for at han ikke kan være med på åpningen, men han har jo sine utstillinger der nede. Og jeg måtte bli ferdig med denne.

Arne Samuelsen har utdannelse fra Westerdals reklameskole og Statens kunstakademi. Han har også arbeidet med scenografi for danseteater, illustrert flere bildebøker og er innkjøpt av blant annet Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet og Norsk kulturråd. Elin Høyland er fotograf i Dagens Næringsliv. Mange vil huske hennes fotobok og utstilling «Brødre», som skildrer to eldre brødre som bodde sammen hele livet på et lite småbruk i Gudbrandsdalen.

«Tosomhet», Galleri Soon, 1.–19. februar, Storgata 17, Son. Mer info: gallerisoon.no

ANNONSE
ANNONSE