Hilde Louise Asbjørnsen har rollen som Konferansieren i Oslo Nyes musikalsatsing. Hilde Louise Asbjørnsen har rollen som Konferansieren i Oslo Nyes musikalsatsing. (Foto: Fredrik Arff)

Willkommen, bienvenue, welcome!

«Cabaret», den store musikalen fra trettiårenes Berlin, har premiere på Oslo Nye 9. februar. Tekst: Erna Bøyum torsdag 09. februar 2017 16:36

Klassikeren «Cabaret» hadde Broadway-premiere i 1966 og har siden blitt spilt overalt. I Norge første gang på Oslo Nye Teater i 1968, som gjentok suksessen i år 2000. Nå er teateret klare med sin flunkende nye versjon seksten år etter forrige gang. Og som teateret selv skriver: «Den politiske utviklingen i Europa har ikke gjort Cabaret mindre aktuell med årene.»

Handlingen foregår i det seksuelt frigjorte og dekadente Berlin i 1930, med forfatteren Cliff Bradshaw og kabaretsangerinnen Sally Bowles på Kit Kat Klubb i sentrum. Men sorgløsheten avløses av frykt. De mener blodig alvor, nazistene, noe man ikke trodde kunne skje. Livet blir livsfarlig. Noen klarer å flykte. Andre går en uavvendelig skjebne i møte.

Handlingen bygger på John Van Drutens teaterstykke «I Am a Camera» fra 1951 som igjen baserer seg på romanen Christopher Isherwood (1904–1986) ga ut i 1939.
Den avantgardistiske, homofile forfatteren er kjent for sine utforskende romaner fra Berlin, hvor forfatteren levde et seksuelt frigjort og utsvevende liv. (Senere levde Isherwood i et tretti år langt forhold til den tretti år yngre portrettkunstneren Don Bachardy. Men det er en annen historie …)

Om «Goodbye to Berlin» og dermed også «Cabaret» ikke er direkte selvbiografiske, så ligger historien i bunnen for handlingen tett opp til hans egne opplevelser i Berlin, ifølge selvbiografien «Christopher and His Kind», som kom ut i 1976. BBC-filmen med samme navn (2011) tar oss med til Berlin på begynnelsen av 1930-tallet idet forfatteren Isherwood flytter til Berlin for å leve ut livet som homofil, og som han sier: «Jeg dro på grunn av guttene.» Snart kaster nazistene stadig mørkere skygger over tilværelsen hans – som i musikalen «Cabaret».

Både Isherwoods roman «Goodbye to Berlin», selvbiografien og BBC-filmen «Christopher and His Kind» er gode som oppvarming mens vi venter på at Kit Kat Klubb skal «åpne» på Oslo Nye. Men et gjensyn med spillefilmen «Cabaret» fra 1972 med homoikonet Liza Minnelli i hovedrollen som Sally Bowles, kan heller aldri bli feil.

I «Cabaret» på Oslo Nye denne våren har Peter Langdal regien, mens rollene spilles av Ingvild Holthe Bygdnes (Sally Bowles), Hilde Louise Asbjørnsen (Konferansieren), Birgitte Victoria Svendsen, Nils Ole Oftebro med flere – i tillegg til en rekke dansere og et åttemanns live-orkester under ledelse av Simon Revholt.

Cabaret, Oslo Nye, Hovedscenen, premiere torsdag 9. februar kl. 20.30. Musikalen spilles foreløpig til og med 8. april, Rosenkrantz’ g. 10, Oslo.
Mer info: Oslonye.no

ANNONSE
ANNONSE