MINA/MEG i Trondheim (Foto: Kunstplass, et visningssted for samtidskunst)

MINA/MEG i Trondheim

I anledning Internasjonal studentfestival i Trondheim vises utstillingen MINA/MEG. Tekst: Betzy A K Thangstad/Reidar Engesbak lørdag 11. februar 2017 12:45

I anledning Internasjonal studentfestival i Trondheim (ISFiT), har Kunstplass, et visningssted for samtidskunst, tatt turen til Trondheim og Galleri KiT med utstillingen MINA/MEG – som ble vist under Oslo Pride I 2016.

Utstillingen MINA/MEG består av arbeider av feministen og aktivisten Zanele Muholi, som bruker kameraet som våpen i kampen mot undertrykkelse. Med bildene sine forteller hun svarte lesbiske, homofile, bifile og trans- og intersexpersoners historier om kjærlighet og intimitet i hjemlandet. Hun synliggjør at hatkriminalitet er et stort problem. I forbindelse med fotoserien «Faces and Phases» (2006–11), portretterte hun over 200 lesbiske i Sør-Afrika. «Portrettene er et visuelt statement og et arkiv som offentliggjør, arkiverer og bevarer for ettertida et usynlig miljø», forklarer hun.

Bildene hennes utfordrer stereotypier og stigmaet om homofile og lesbiske i Sør-Afrika, og hun utfordrer den utbredte oppfatningen om at homoseksualitet er uafrikansk og plasserer uredd ansvaret for hatkriminalitetens konsekvenser i sitt eget hjemland. I et av sine mange prosjekter har hun blant annet tatt bilder av overlevende etter såkalte «korrigerende voldtekter».

Muholi har vunnet en rekke priser, senest den prestisjefulle Infinity Award for best Documentary and Photojournalism ved International Center of Photography. Hun har blant annet stilt ut på Veneziabiennalen (2013), Documenta 13 (2012) og Brooklyn Museum (2015). I 2013 stilte hun ut på Kunstplass [10]s utstilling «I See Rainbows» og i februar 2015 på Akershus kunstsenter.

I tillegg vises arbeider av to Oslo-baserte kunstnere, Linn Cecilie Ulvin og Ahmed Umar. Ahmed Umar som kom fra Sudan til Norge som asylsøker i 2008, bidrar med sitt masterprosjekt fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Utstillingen er kuratert av sørafrikanske Lerato Dumse fra Inkanyiso og Henriette Stensdal fra Kunstplass, et visningssted for samtidskunst. Utstillingen henger til 18. februar.

MINA/MEG, Galleri KiT, Innherredsveien 7, Trondheim.
Mer info: MINA/MEG på Facebook

 

ANNONSE
ANNONSE