Lesbisk møtepunkt (Foto: Linn Kristin Nordseth)

Lesbisk møtepunkt

LeDa Ung Oslo (Lesber i Dagslys Ung) er et resultat av at tilbudene for kvinner som liker kvinner skrumper inn. Tekst: Linn Kristin Nordseth torsdag 16. februar 2017 12:52

– Mange skeive kvinner over 25 år føler at de faller mellom to stoler, sier Gry Drønen og Julianne Zijdemans, to av administratorene i Facebookgruppen til Leda Ung Oslo.

– Mange føler seg enten for gamle for Skeiv Ungdoms aktiviteter eller klarer ikke å finne seg til rette på utelivsarenaen, forklarer Drønen og Zijdemans.

– Det er synd at tilbud som tidligere har vært rettet utelukkende mot kvinner som liker kvinner, som for eksempel So, forsvinner. Selv om stedet fremdeles er i drift, er det ikke det samme nå som det ikke er rettet mot skeive kvinner, sier Gry Drønen til Blikk Nett.

Majoriteten av de som er med på arrangementene til LeDa Ung Oslo er i tredve- og førtiårene, forteller Julianne Zijdemans.
– Unge voksne skeive kvinner savner arenaer å møtes på. Det er nettopp dette vi har prøvd å ta tak i med LeDa Ung, tilføyer Drønen.

Variert tilbud
Per februar 2017 har gruppen 220 medlemmer på Facebook. LeDa Ung Oslo tilbyr en rekke forskjellige månedlige aktiviteter, som for eksempel bowling, minigolf, turer, brettspillkvelder, kafébesøk. Arrangementene er primært alkoholfrie, men det er ikke noe totalforbud. Gruppen har en flat struktur og alle medlemmer kan ta initiativ til arrangementer.
– Vi prøver å legge til rette for varierte aktiviteter, og det er også viktig å understreke at vi er åpne for alle. Selv om vi er de unges variant av LeDa, så ekskluderer vi ingen. Kvinner i alle aldre er velkommen, sier Drønen.

Ifølge Zijdemans er LeDa Ung en ypperlig mulighet til å bli kjent med hyggelige damer.
– Det er ikke alle som er komfortable med å sjekke damer på byen eller som nødvendigvis har lyst til det. Vi har fått flere henvendelser fra damer som befinner seg i skapet og som syns det er skummelt å komme ut. Derfor prøver å lage en trygg arena for alle som tar kontakt med oss, sier hun.

Reiser utenlands
I tillegg til en rekke forskjellige aktiviteter arrangerer også LeDa Ung Oslo utenlandsturer. I vår bærer det til København og i september reiser gruppen til Barcelona.
– Det blir først en lite stereotypisk shoppingtur til Køben, så Barcelona i høst. Det er bare å melde seg på gruppen på Facebook ved interesse, sier Drønen, som håper at LeDa Ung Oslo vil vokse ytterligere i tiden som kommer.

– Vi er basert på frivillighet og vi vurderer å søke om midler slik at vi kan utvide tilbudet vårt etter hvert. Det er viktig at vi har ulike arenaer å møtes på og at skeive kvinner kan komme sammen uten drikkepress eller andre forventninger, sier hun.

En fin bonus med LeDa Ung Oslo kan også være å finne kjærligheten. Det er de to selv et eksempel på.
– Julianne og jeg møttes gjennom gruppen på det første LeDa Ung Oslo-treffet som ble arrangert for litt over tre år siden, så der har du en «happy story.» Da jeg traff Julianne så syntes jeg hun var innmari søt, det var vanskelig ikke å falle for henne, sier Drønen.

ANNONSE
ANNONSE