Pride

Drammen Pride feirer kjærligheten med to parader

Drammen Pride slår like godt til med to parader under årets pridefeiring, og bysbarnet Ferdinand stiller på scenen.

Artisten og bysbarnet Ferdinand skal stå på scenen både som artist og dj når Drammen Pride arrangeres til helga.
Artisten og bysbarnet Ferdinand skal stå på scenen både som artist og dj når Drammen Pride arrangeres til helga.
Publisert

Lørdag 13 august kl. 11 går første parade gjennom de pittoreske gatene i Svelvik, mens hoveddparaden i Drammen toger ut fra Engene park kl. 14.30.

Senere på kvelden blir det storfest når Pride Night slår opp dørene på Union scene. Blant de som skal stå på scenen er artistene Ferdinand og Freedah Namibia.

Foredrag, fest og venne-finning

Drammen pride starter fredag. Først på dagen arrangeres fagdag med Rosa kompetanse på Drammen bibliotek. På ettermiddagen inviteres det til plakatverksted i Svelvik, det lille tettstedet sør for Drammen som altså får sin første prideparade lørdag.

Utpå fredag kveld arrangeres Skeiv ungdomscafe på Fellesverket i Drammen, beregnet på de mellom 13-20 år.

Gratisvisningen av filmen Hedwig and the Angry Inch på Union scene kl 20.00 har satt 15 år som aldersgrense, mens man må være over 18 år for å gå på det store Pridevorset på Union brygge. Der åpner dørene kl. 18.

For den som kommer alene på vors eller bare vil utvide vennekretsen, arrangeres en såkalt Speedfriending, et sosialt tiltak for å gjøre folk kjent med hverandre. Speedfriendingen krever påmelding.

Underholdningen ellers på fredagskvelden står blant annet artisten Thomas Jenssen og dj Bjørn Morgan fra Phat lab for.

Lørdagen starter med et foredrag av forfatter Amal Aden og påfølgende debatt på Drammen bibliotek kl. 11. Her rettes fokus mot utfordringene LHBTIQ-mennesker står ovenfor når de prøver å navigere mellom kravene fra kulturen de kommer fra og den friheten storsamfunnet tilbyr.

Klokka 12 vises famileforestillingen «Tobias og den dagen det smalt» på Union scene.

To parader

Etter amputerte feiringer de siste to årene slår Drammen pride altså til med to ulike parader. Den første går av stabelen i nabobygda Svelvik kl 11.00 lørdag formiddag, den neste starter i Drammen kl 14.30.

De ivrigste kan rekke begge. Det vesle tettstedet Svelvik ligger kun en liten halvtimes kjøretur sør for Drammen, og en enda kortere fergetur fra Hurumlandet. Er man først i dette strøket, kan man ellers få med seg utstillingen Frihet til å elske/Matrix of Gender på Fosseklevia kultursenter, en nedlagt tekstilfabrikk midt mellom Sande og Svelvik. Her finnes også Berger museum, et av landets best bevarte industrisamfunn.

Tilbake i Drammen stiller man opp i Engene park for å ta del i den store paraden, som skal snirkle seg gjennom sentrale bystrøk, over Bragenes torg og ende opp i byparken. Fra scenen blir det korte appeller, kulturelle innslag og musikalske bidrag fra blant andre operasanger Adrian Angelico.

Det blir også et møte med Eva-Marcela. Den purunge jenta fra Drammen ble kjent da hun i fjor lot seg intervjue i media om hvordan det er å være et skeivt barn og få seg jentekjæreste. For henne er det viktig at andre barn får vite at det finnes skeive på deres egen alder.

Etter paraden braker det løs med Pride Night på Hovedscenen på Union. Dørene åpner kl. 18 og arrangøren lover byens skeiveste og mest fargerike aften. Når showet starter kl. 20, er det under ledelse av konferansier dj AlphaDiva. På plakaten står en rekke navn, ikke minst elvebyens egen stjerne, artisten Ferdinand. Han har også med seg diverse gjesteartister og overtar etter hvert som dj sammen med Alpha Diva når natten for alvor drar igang.

De fleste arrangementene under Drammen Pride er gratis, mens eksempelvis familieforestillingen lørdag og Pride Night krever billetter.

Sjekk drammenpride.no for ytterligere informasjon.

Powered by Labrador CMS