Rosa rebeller under homodagene i Oslo i 1993. Banneret er en spesifikk referanse til det som ofte blir kalt «Bratterudsaken» fra 1983, der Hans Bratterud i Oslo Fullevangeliske Kirkes nærradio sa at «homofile burde fjernes fra ledende stillinger». Pastoren sa også at stortingsrepresentant Wenche Lowzow burde fjernes fra sin stilling fordi hun er homofil».

Opprøret mot voksenmakta

Monica Bothner og Guro Jakobsen gikk i sitt første homotog som 14-åringer og startet opp Rosa rebeller som 16-åringer i opprør mot voksenmakta i homobevegelsen.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Monica Bothner og Guro Jakobsen var det ikke lett å komme som raddisbarn med en total mangel på frykt for autoriteter, inn i homobevegelsen.

– Vi hadde i tillegg beina godt plantet i Rød Ungdom og Blitz-miljøet, og vi prøvde å få med ungdomsgruppa i DNF-48 til å stå på stand og dele ut flyers for å gjøre oss synlige. Men det var det ingen andre som ville fordi det skulle være så anonymt, forteller Jakobsen.

Løsningen på kjedsomheten ble å lage Rosa rebeller, og i tillegg til Bothner og Jacobsen, ble to andre jenter med.

– Jeg husker at vi gikk vi fra ungdomsgruppa i DNF-48 til AHF, Arbeidsgrupper for homofil frigjøring, der kunne vi være friere, sier Bothner.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS