Hvert år blir mer enn tusen mennesker gravlagt på Hart Island. Her er en planlagt massegrav fra 1993.

Den begravde aidshistorien

Ingen vet hvor mange tusen aidsofre som ligger i massegraver på øya Hart Island utenfor New York. Den mest kjente er trolig transkvinnen Rachel Humphreys, som var kjæreste med Lou Reed på 70-tallet.

Publisert Sist oppdatert

cNEW YORK (Blikk): Hart Island ligger bare noen hundre meter fra land utenfor Bronx i New York. Siden 1800-tallet har øya har fungert som offentlig gravplass for avdøde med pårørende som av ulike grunner ikke kan eller vil gravlegge dem. Da aidsepidemien traff for fullt på 1980-tallet, begynte byen å sende dødsofrene til et adskilt område sør på øya.

– Deler av den ukjente historien om aidsepidemien ligger begravet på Hart Island. Det er helt uakseptabelt at øya fortsatt ligger der som et åpent sår. Vi må gjennom en prosess som hedrer disse menneskene, sier Melinda Hunt til Blikk.

Hun er kunstner og driver Hart Island Project. Siden 1991 har hun jobbet med å fortelle omverdenen om den mørke historien, og komme til bunns i hvem alle de som ble gravlagt på øya, er. Først i år ble deler av historien kjent for allmennheten gjennom tv-serien «Pose».

Året er 1990. To av hovedpersonene, Pray og Blanca, drar til øya for å hedre vennene som har dødd av aids. Der får de se brutaliteten i en sykdom som skapte frykt, skam og hysteri.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS