Meninger

Transmenn er menn – det er virkeligheten

«Transmenn er ikke kvinner som tar på seg mannlig kjønnsidentitet.»

Publisert Sist oppdatert

16. mars skrev Karoline Skarstein i et innlegg i Bergens Tidende at den nye barneloven også bør speile at noen transmenn kan føde barn.

Rundt åtte hundre hetsende kommentarer senere svarer stortingsrepresentant Jenny Klinge (SP) at det er behov for en opprydning i begreper.

Jenny Klinge forsøker å gjøre en hard definisjon av kjønn som noe rent biologisk, og så blir kjønnsidentitet og juridisk kjønn noe underordnet. Vi vet ingenting om Jenny Klinge sin biologi, for alt vi vet ble hun født med penis.

I møte med henne velger vi likevel å møte henne som en kvinne fordi hun forteller at det er det hun er. Biologien hennes er dermed underordnet. Det vi opplever i møte med andre mennesker er ikke deres biologi, men menneskers identitet og presentasjon av seg selv.

Stortingsrepresentanten skriver blant annet at “Språket vårt må speile virkeligheten”. I dag er det faktisk slik at transmenn kan bli juridisk anerkjente som menn på lik linje med alle andre menn, det er virkeligheten. Ergo bør også en barnelov gjenspeile at noen av disse mennene også kan bli gravide.

Klikk bildet og kjøp abonnement på BLIKK+

Det kan umulig være veldig kontroversielt å mene at en juridisk tekst bør ta hensyn til juridisk kjønn. En slik oppdatering av loven vil ikke ramme noen negativt, den vil ikke påvirke kvinners mulighet til å kalle seg mødre. Loven vil kun speile virkeligheten bedre enn den gjør i dag.

Det Klinge her tar til ordet for er en helt ekstrem innskrenkning av transpersoners ytringsfrihet.

Menn blir ikke plutselig til mødre om de skulle velge å føde egne barn, og det er ikke stortingsrepresentanter eller noen andres sak hva transpersoner velger å gjøre med kroppene sine. Tiden hvor vi tvang transpersoner til å gjennomgå kastrering for å kunne endre juridisk kjønn er heldigvis forbi.

Er det virkelig dette systemet Klinge vil ha tilbake? I så fall burde hun komme ut og si det høyt! Si at hun mener Norge burde kastrere transfolk!

Av:
Luca Dalen Espseth
Isak Bradley
Karoline Skarstein
Stein Wolff Frydenlund
Aleksander Sørlie

Powered by Labrador CMS