Meninger

Autistisk sjekkeguide for allister

Pride-sesongen nærmer seg. I likhet med våre allistiske søsken, vil autister våge seg ut på sjekkeisen for å sjekke forholda. Paul Omar Lervåg har laget en guide for deg som møter en søt / kjekk autist på Pride.

Paul Omar Lervåg ønsker å hjelpe allister med å vinne autisten i sitt liv.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

Autister møter sosiale interaksjoner på en annen måte enn allister (ikke-autist) Det betyr at allister bør tenke over kulturforskjellene mellom autister og allister.

Kulturforskjellene har to grunnleggende konsekvenser for allisten. For det første, må allisten bruke en annen tolkningsramme i møte med autisten enn de gjør med andre allister. For det andre, må de gå fram på andre måter for å komme i buksa på autisten.

Hvis man ikke forstår disse forskjellene, kan det være svært frustrerende for allisten.

Jeg ønsker derfor å hjelpe allister med å vinne autisten i deres liv.

Her er noen enkle steg:

Si det som det er!

En vanlig antagelse er at alle forstår kommunikasjon mellom linjene. Autister derimot foretrekker direkte og overtydelig kommunikasjon. Hva som er direkte for allister og autister er derimot ikke så enkelt.

For en allist kan det at en annen person tar seg mye i håret, flørtende blikk, komplimenter om utseende, eller en invitasjon om å dra på kino bare dere to være en åpenbar tell på at noen liker dem. For en autist er dette bare en hyggelig tur på kino med en venn.

De flørtende blikkene kan fort bli oversett, og komplimentene kan fort bli sett på som vennlighet.

Hvis du ønsker at en autist skal vite du liker dem, må du klargjøre hvilke intensjoner som ligger bak blikkene, komplimentene og invitasjonen.

Selv om det kan føles voldsomt for allisten må du nesten si: « Jeg synes du er kjekk og søt, og jeg vil ha deg. Seksuelt og/eller romantisk. » for å «vinne» dem.

Det betyr også at allister må være forsiktig med å anta at autister er frekke eller mener noe vondt med væremåter som allister vanligvis forbinder med implisitte fornærmelser eller kritikk.

Hvis en autist ønsker å kritisere eller fornærme, vil de være ganske direkte om det.

Vær klar om hvilke intensjoner du har

For autister kan uklare intensjoner være veldig frustrerende. Derfor er det viktig at du forteller hva slags relasjon du ønsker med denne autisten.

Hvis du ønsker en «one night stand», si det. Hvis du ønsker å utforske om det kan være noe mer, si det. Hvis du er hodestups forelska, si det.

Ikke si at du ønsker en romantisk relasjon hvis du kun ønsker å ligge med dem. Forklar gjerne premissene på forhånd, slik at autisten kan justere sine egne forventninger.

Mange autister er ensomme fordi de ikke klarer å følge forventninger samfunnet pålegger dem.

Mislykka romantiske relasjoner blir derfor et spesielt stort nederlag for dem. Hvis de blir forklart at du kun er ute etter en «one night stand», blir det ikke et romantisk nederlag, men en seksuell suksess.

Hold gjerne autisten oppdatert på hvor i løypa du er i til enhver tid, og legg fram potensielle utfordringer som dukker opp underveis. Ikke gå ut ifra at autisten opplever eller forstår at noe er et problem av seg selv.

Autisme er tross alt en diagnose som fordrer en litt annen form for sosialisering enn det som er vanlig blant allister. Autister har gjerne ikke plukket opp de samme tatt-for-gitthetene underveis.

I forlengelsen av dette er det viktig å gi autisten et klart og tydelig nei. «Ghosting» for autister er bare usikkerhet, ikke et signal om fravær av interesse.

Fraværet av et nei kan gjøre at de ikke klarer å komme seg videre, nettopp fordi autisten kan oppleve «dating» som en slags forpliktelse.

Mange autister holder gjerne på med en person av gangen. De har ikke nødvendigvis overskuddet til å holde på med flere av gangen, og semi-forplikter seg gjerne til en relasjon av gangen.

Vel, med mindre de er polyamorøse. Den Polyamorøse autisten trenger dog også en klar definisjon eller avslutning på relasjonen som alle andre autister.

Spill med åpne kort

Autister er ofte glad i dataspill. I dataspill er reglene tydelige og redegjort for på forhånd. Derfor er mange autister bedre til å navigere romantiske relasjoner i dataspill enn i det virkelige liv.

Problemet med enkelte på datingmarkedet er at de spiller spill, men uten at reglene er redegjort på forhånd.

I et sunt datingmarkedet, betyr et nei et nei, ikke et kanskje eller et prøv litt hardere. Enkelte spiller slike spill der de ønsker å bli «vunnet». Autisten kan ikke spille dette spillet.

Hvis du gir en autist et nei, vil de mest sannsynlig skygge banene for alltid. Noe som egentlig er like greit.

For hvis de må håndtere dobbeltkommunikasjon når de flørter med deg, må de mest sannsynlig håndtere det i en potensiell relasjon også.

Test dem heller ikke ved å plutselig slutte å snakke med dem. Hvis du ønsker at begge skal bidra til å opprettholde relasjoner, må dere si det. En slik test, vil autisten feile i hver gang.

Et datingmarkedet der nei ikke nødvendigvis betyr nei, men kanskje eller prøv hardere, øker også sannsynligheten for seksuelle overgrep. Det skaper falske forventninger og trøbbel for folk som faktisk mener nei. Så slutt med det!

Ikke tving autisten til å maskere

Mange autister skjuler sine autistiske væremåter i møte med allister. Det krever mye energi for autisten å opprettholde.

Hvis autisten skal være i en relasjon over lengre tid uten å bli utbrent, er det viktig at de kan være seg selv. Autister kan gjøre ting som virker rart for allister, men som er helt naturlig for autisten.

Mange av disse trekkene er noe autister ofte skjuler når de møter andre for å passe inn. Mange autister er redde for å bli sosialt ekskludert hvis de oppfører seg for autistisk.

De er også vant til å få utfordringene sine bagatellisert av allister som aldri har tilbrakt en dag i deres autistiske sko. Noe som også er knyttet til at mange autister har blitt gode på å maskere bort de autistiske trekkene.

Eksempler på det kan være at de «stimmer» ved å lage lyder eller bevege på kroppen på ulogiske måter for å håndtere stress.

Et annet kan være at de dumper masse informasjon rett i fanget ditt.

Vi autister kan være ekstremt entusiastiske og nesten virke litt selvsentrerte, men vi brenner så mye for spesialinteressene våre at det kan være vanskelig å holde igjen.

Hvis vi er ADHDere i tillegg, eller såkalte AuDHDere, kan vi fort finne på å hoppe fra den ene samtaletråden etter den andre på helt uforutsigbare måter.

ADHDere har en helt vanvittig hjerneaktivitet som lager forbindelser raskere enn de aller fleste.

Ergo, kan vi autister og ADHDere gjøre ting allister og ikke-ADHDere er vant til.

Husk:

Selv om vi kanskje ikke er så flinke med å opprettholde relasjoner på en allistisk måte, betyr ikke det at vi ikke vil eller i stand til å ha dem.

Det betyr bare at vi har dem på andre premisser.

Powered by Labrador CMS