Saoirse Ronan (t.v.) og Kate Winslet spiller hovedrollene i Oscar-kandidaten «Ammonite», som følger oversette paleontologen og fossiljegeren Mary Anning (Winslet) på 1840-tallet. Forholdet endrer livene deres for alltid.

FORELSKET FOSSILJEGER

I «Ammonite» har forskeren og fossiljegeren Mary Anning et intenst forhold med den rike og gifte Charlotte Murchison. – Jeg er spesielt stolt over at kjærlighetshistorien fortelles på en sann og oppriktig måte, sier Kate Winslet til Blikk.

Publisert

I Francis Lees kritikerroste «Ammonite» spiller Kate Winslet hovedrollen som Mary Anning (1799 – 1847), en engelsk fossiljeger og paleontolog som oppdaget flere dinosaurarter. Hun regnes i dag som «paleontologiens mor» på grunn av sine banebrytende fossilfunn. Men fordi hun var fattig, kvinne og ugift, ble mange av hennes oppdagelser stjålet av menn og hennes enestående posisjon og innsats glemt.

– Først i løpet av de siste 20 årene har hun blitt anerkjent som forsker, forteller regissøren Francis Lee (46) i intervjuet Blikk gjorde med han og Kate Winslet (45) over Zoom i forbindelse med premieren på «Ammonite» under Toronto Film Festival.

Lee oppdaget paleontologen Mary Anning ved en tilfeldighet.

– Jeg var på jakt etter en presang til min ekskjæreste som elsker fossiler, og da jeg googlet fossiler, dukket hennes navn alltid opp. Jeg ble fascinert av henne, hun var fra en fattig arbeiderklassefamilie og uten utdannelse, men ble likevel sin generasjons ledende paleontolog. Det klassedelte samfunnet på midten av 1800-tallet ble drevet av menn som kjøpte hennes oppdagelser, satte sine navn på dem og høstet æren, sier Lee.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS