Serie

Retningsløs rapper

«Verden er min» er et flerdimensjonalt portrett av en talentfull, men retningsløs lesbisk Bergensrapper i 30-åra.

Amy Black Ndiaye spiller rapperen Odile, som med hjelp fra blant andre kompisen Stian (Lars Vaular) forsøker å manøvrere seg gjennom en musikalsk og personlig identitetskrise.
Publisert Sist oppdatert

u.

Folk rundt Odile (Amy Black Ndiaye) stifter familier, klatrer på karrierestigen og ser generelt ut til å mestre livet. Odile derimot, jobber deltid som bibliotekar og tilbringer resten av dagene i et studio med bestevennen Stian (spilt av rapper Lars Vaular).

Dette hadde for så vidt gått greit, om Odile faktisk hadde gitt ut låtene. Men de forblir i studioet, og Stian blir mer og mer utålmodig. I tillegg sliter hun med å fortelle faren at hun er lesbisk. Det er i det hele tatt mye som lugger i Odiles slentrende tilværelse

.

Musikalsk fortellerstemme

NRK-serien «Verden er min» kalles Norges første «rapsical», en miks av musikal og rap. Mens vi følger Odile, bryter serien ut i mer eller mindre drømmende sekvenser, med Odile og Stians låter som en musikalsk fortellerstemme.

Til NRK sier Black Ndiaye at Vaular først ble hentet inn som rap-coachen hennes. Da kjemien mellom dem klikket, foreslo hun å gi ham en karakter i serien. Gjennom samtaler med Black Ndiaye, har Vaular forfattet tekster til serien.

I tillegg til Vaular, spiller rapperen Kamelen Odiles sparringspartner i rappen og i bokseringen. Martin Hazy fra rapkollektivet Dårlig Vane dukker også opp.

Innslagene av rap står godt til både Odiles karakter og seriens estetikk. Det er gjennom låtene vi får et innblikk i den ellers forvirra Odile, som så ofte løser konflikter ved å forlate rommet. I rapsekvensene ser vi også barnevideoer fra skuespiller Amy Black Nidayes eget liv.

.

Familie spiller familie

Et av seriens mest spennende grep er at Black Nidayes har satt egen familie til å spille Odiles. Spesielt samspillet mellom Black Nidaye og faren er enestående, og styrker det allerede solide manuset.

.

Odile (Amy Black Ndiaye) sliter med å komme ut som lesbisk, spesielt vanskelig er det å si det til faren. I serien spiller hennes egen far, Joe Ndiaye, Odiles far. Kjemien mellom dem er et av seriens høydepunkter.

.

Kanskje kan man påstå at kjemien mellom seriens karakterer er et grunnen til at den framstår så levende som den gjør. For den er både interessant, nyansert og troverdig i sin håndtering av skeivhet, kultur, generasjonsskiller og det unge hippe Bergenslivet.

Også dynamikken mellom Odile og den kompromissløse og kule Oslodama Zoe (Tinashe Williamson), er et høydepunkt. Odile, som nettopp har dumpa kjæresten Sophie (Helene Bergsholm) fordi hun ikke ville flytte inn med henne, kaster seg hodestups inn i forelskelsen i Zoe. Som fører til en enda større forvirring i den allerede forvirra rapperen.

.

Kjærlighetserklæring til Bergen

«Verden er min» er også en eneste stor kjærlighetserklæring til Bergen. På et tidspunkt presterer Zoe å uttale at yndlingsbyen hennes er Oslo. Det blir ikke godt tatt imot av Odile, hvis eneste inntrykk av Oslo er Oslo City.

Vi følger Odile og gjengen gjennom natten i gatene på Møhlenpris. De sitter med hvert sitt ølglass på Legal og hvert sitt vinglass på Landmark. De røyker weed på taket av Industrihuset og drikker butikkøl på en gressflekk med utsikt til Laksevåg.

Uansett om du er Bergenspatriot eller ei, er «Verden er min» verdt å få med seg.

.

Powered by Labrador CMS