Utstilling

Pride Art med åtte utstillingsåpninger på fire dager

Denne uka setter Pride Art og Sfinxa opp utstillingen Skape(t) på åtte forskjellige møteplasser for eldre i og rundt Lillestrøm.

Den skeive kunstnerorganisasjonen Pride Art og kvinneverkstedet Sfinxa samarbeider med Lillestrøm kommune om å vise frem skeiv kunst på åtte møteplasser for eldre i Lillestrøm kommune.
Publisert Sist oppdatert

Utstillingen Skape(t) inneholder skeiv kunst fra de siste 50 årene, og vil vise frem hvor viktig kunsten var for skeives kamp mot stat, helsevesen og kirke.

Utstillingene kom i stand på initiativ fra Rosita Eliassen, som jobber med kultur, aktivitet og frivillighet for eldre i Lillestrøm kommune.

Eldre skeive er fremdeles i skapet

Rosita Eliassen har mange skeive kolleger, men hverken hun eller kollegaene kjente til en eneste åpen skeiv person blant de eldre som bodde på - eller besøkte - kommunens treffsteder.

Det er usannsynlig at det ikke finnes skeive eldre i Lillestrøm, for kommunen skiller seg ikke ut fra resten av landet i tabellene til Statistisk Sentralbyrå. Mellom fem og ti prosent er ifølge deres undersøkelser ikke-heterofile.

– Dermed begynte vi å tenke på hva vi som helsepersonell gjør. Det er veldig lett å spørre en enkemann om du «savner kona», heller enn om du «savner partneren din». Og det er mye lettere da for enkemannen å bare svare ja enn å rette på oss. Det er bare ett eksempel på hvordan vi hele tiden forutsetter at de fleste er heterofile, sier Eliassen i en pressemelding.

– Vi vet fra andre kommuner at det foregår mobbing også blant eldre. Det må vi bare gjøre noe med, tenkte vi. 

Da pleier Hege Nerdrum Bakke på Sørvald bo-og rehabiliteringssenter så Pride Art-kunstner Tor Halvorsens verk «Jævla Homo» reiste hårene seg på armen, fordi hun kjente seg igjen.

Utstilling som har satt varige spor

«Skape(t)» ble først satt opp på Oslo Bymuseum, Østensjø bydel og Sagene bydel i Oslo, og etter at Eliassen presenterte utstillingen for sin leder og kommunesjef, kommer den nå til intet mindre enn åtte samlingssteder for eldre i og rundt Lillestrøm.

Utstillingen viser skeiv kunst i mange formater, og Frederick Nathanael fra Pride Art og Inge Ås fra Sfinxa er to av drivkreftene i det unike prosjektet.

– Du skal ikke mange meterne utenfor Oslo Sentrum før det er veldig mye vanskeligere for de som ikke passer inn i normen. Vi har utallige historier om at eldre skeive heller går inn i skapet igjen enn å bli mobbet på eldresenteret, derfor er det fantastisk at de ansvarlige i eldreomsorgen på Romerike har tatt imot oss med åpne armer, sier Frederick Nathanael i meldingen.

Lesbiske stod på barrikadene for alle kvinner

Inge Ås (71) er forfatter og feminist, og kjempet på 70-tallet for kvinners rettigheter generelt og lesbiske spesielt. Nå bidrar hun med unikt materiale fra kvinneverkstedet Sfinxas store kunstneriske produksjon i frigjøringkampens navn.

Inge og mange av aktivistene brukte kunst og humor for å kjempe frem mange rettigheter for alle kvinner som de fleste i dag tenker på som selvsagte.

– Vi hadde det utrolig gøy og laget morsomme sanger som snudde samfunnets fastskrudde fordommer på hodet, og hyllet det å være lesbisk, sier Inge Aas.

Hun opptrer sammen med forfatter Gerd Brantenberg (85) på mandagen og tirsdagens åpninger. Gerd debuterte med den banebrytende «Opp alle jordens homofile» i 1973. 

Samtlige forestillinger og utstillinger vil skje i åpningstidene til de ulike visningsstedene. Og de ansatte støtter opp om prosjektet.

Hege Nerdrum Bakke som er pleier på Sørvald bo- og behandlingssenter forteller i meldingen at hårene reiste seg på armene da hun så kunstverket «Jævla homo» av Tor Halvorsen – et skap med hundrevis av vanlige skjellsord rettet mot skeive.

– Dette opplever barn, unge og gamle hver dag, sier Bakke i pressemeldingen.

Inge Ås fra 70-tallets kvinneverksted Sfinxa monterer en av åtte utstillinger av homofil, skeiv og lesbisk kunst.

Fremfører ny sang etter terrorangrepet på London

Blant dem som skal underholde på utstillingsåpningene er Anders Rogg. Han innrømmer at han aldri hadde trodd han skulle spille på en eldresenterturné, attpåtil for å vise frem skeiv kunst. 

Rogg var tidlig ute med å stå frem som homofil i ungdomsbladet Det Nye i 1980, og var en av de første skeive som giftet seg i Norge.

Han blir med på Pride Arts Romerike-turné på de syv første åpningene, før han skal i studio for å spille inn den nye låta «Sangen om slekta», sammen med tekstforfatter Jørgen Strickert, som ble til etter terroraksjonen utenfor London Pub.

Anders Rogg er kanskje mest kjent for sin rolle i Tramteateret på 70- og 80-tallet. Nå deltar han på Pride Arts turné gjennom Lillestrøm kommune.

Publikum på Romerike får dermed høre låta før den blir tilgjengelig for resten av landet.

På programmet står også sangen «Homse Normal», av AS Dameteater & Søn, som harselerer med fordommer mot homofile, og ofte vekker latter blant publikum.

– Jeg er kjempeglad for at folk nå skjønner at det finnes skeive også blant de eldre, og tenker rett og slett bare at hurra – verden går framover, sier Rogg.

Rosita Eliassen forteller at alle er velkomne til å stikke innom og se skeiv kunst i sitt nabolag på dagtid frem til kl. 17 hver dag frem til søndag 26. mai. Eldresentrene arrangementer hvor denne utstillingen blir en fin ramme i hele april og mai.

Om Pride Art og Sfinxas utstillinger i Lillestrøm kommune:

Sørvald bo- og behandlingssenter i Sørum
Mandag 29/4 kl. 17.
Underholdere: Anders Rogg, Gerd Brantenberg og Inge Ås

Åråsveien bo- og omsorgssenter på Kjeller
Tirsdag 30/4 kl. 11.
Underholdere: Anders Rogg, Gerd Brantenberg og Inge Ås

Pålsetunet bo- og servicesenter i Fetsund
Tirsdag 30/4 kl. 14.
Underholdere: Anders Rogg, Gerd Brantenberg og Inge Ås

Blaker bo- og omsorgssenter i Blaker
Tirsdag 30/4 kl. 17.
Underholdere: Anders Rogg, Gerd Brantenberg og Inge Ås

Laake Kafé på Strømmen
Torsdag 2/5 kl. 11.
Underholdere: Anders Rogg og Inge Ås

Stalsberg bo- og behandlingssenter på Strømmen
Torsdag 2/5 kl. 14.
Underholdere: Anders Rogg og Inge Ås

Lillestrøm bo- og behandlingssenter (LIBOS) i Lillestrøm
Torsdag 2/5 kl. 17.
Underholdere: Anders Rogg og Inge Ås

Skedsmotun bo- og behandlingsenter på Skedsmokorset
Fredag 3/5 kl. 11.
Underholder: Inge Ås

 

 

Powered by Labrador CMS