Musikk

– Slik er havet på piano og cello

– Dette er langsom instrumentalmusikk, sier Anders Rogg om sporene på «Stille eufori». Musikeren er klar med sin femte soloplate, som lanseres med konsert i Tøyen Kirke 18. november.

Anders Rogg.
Publisert Sist oppdatert

De som kjenner Anders Rogg sitt arbeid fra før 1986, vil huske ham som en vesentlig del av den legendariske friteatergruppa Tramteateret, kjent for NRK-serien Pelle Parafins Bøljeband, hvor Rogg spilte rollen som Leon Latex. Sammen med Kine Hellebust utgjorde Rogg også skurkeduoen Randi og Ronny, to figurer som egentlig ikke var så onde som de gjerne ville ha det til.

Men det er pianist og musiker han egentlig er.

Med havet som inspirasjon

Siden 1994 har Anders Rogg gitt ut fire soloplater, det kommende albumet er det femte i rekken. På «Stille eufori» har han med seg stjernecellisten Audun Sandvik, til vanlig å finne i Det norske Kammerorkester. Sammen skaper de et lydbilde Rogg håper skal framkalle nettopp det tittelen sier: en stille, indre jubel.

«Helt siden jeg krysset Atlanterhavet i seilbåt på 1980-tallet har havet vært min inspirasjon» skriver Rogg om hva folk kan vente seg av de 9 sporene på plata. Tre av dem har Rogg på vokal.

– Det er første gang på 40 år jeg synger på en plate, forteller musikeren.

– Er det sanger du har skrevet selv, eller cover av andres sanger?
– Uff! Cover!

Anders Rogg grøsser av tanken på å gjøre sanger andre har hatt suksess med.

–Disse tre sporene består av en sang jeg har skrevet selv, en keltisk bønn og en tekst av sufi poeten Rumi, som levde på 1200-tallet.

Fra en sjel til en annen

I følge Store Norske leksikon hadde Rumi en mystisk religiøs opplevlse som formet hans liv og diktning. Gjennom korte noveller, gjerne i poetisk form ble han en viktig mystiker som studeres innen den religiøse islamske retningen sufi den dag i dag.

– Er dette ord som har nådd sin sjel eller sanger du håper skal nå andres sjeler?

– For meg er det uløselig knyttet sammen., sier Rogg. – Jeg vil gjerne formidle til andre det som har truffet meg.

– Jeg kan gjerne sitere Rumi for deg forresten, teksten heter Kom!

Anders Rogg resiterer på stående fot de korte strofene han har tonesatt.

– Diktet handler om tilgivelse og inkludering, sier Rogg.

– Det sier: Selv om du har løyet tusen ganger før, så kom! For meg er det et budskap om å være så lite dømmende og fordømmende man kan.

Den som vil høre Anders Rogg foredra sine langsomme melodier, synge en keltisk bønn, diktet av Rumi og egne ord, er hjertelig velkommen i Tøyen kirke.

– Ja, slippkonserten er en åpen invitasjon til alle og kirken har plass til mange. Så kom!

«Stille eufori» kommer ut på Grappa fredag 18. november både som CD og på strømmetjenester, og det blir gratis slippkonsert i Tøyenkirken samme kveld kl. 19.

Powered by Labrador CMS