Utstilling

Andy Warhol i Stockholm

Fotografiska i Stockholm med stor og unik Andy Warhol-utstilling.

Publisert Sist oppdatert

Andy Warhol er en av vår tids mest kjente kunstnere, stadig nærværende i popkluturen, på moderne museer verden over og som fotograf og visjonær. Nå viser Fotografiska i Stockholm en side av kunstneren, bortenfor Brillo-bokser, Campbells-bokser og silketrykk av Marilyn Monroe. I denne utstillingen ligger fokus på fotografen, mennesket og filmskaperen Andy Warhol.

«I told them that I didn’t believe in art, that I believed in photography.»
– Andy Warhol (1928 – 1987), The Andy Warhol Diaries

Et nytt bilde av Andy Warhol

I utstillingen Andy Warhol: Photo Factory får publikum ved hjelp av over 100 fotografier fra perioden 1960 til 1987, hvorav mange er sjeldne, et innblikk i hvordan Warhol brukte kamera som visuell dagbok over 50 år før Instagram var påtenkt. Andy Warhol hadde alltid kamera med seg og dokumenterte fester, middagsselskap, shoppingturer og brytekamper. Venner, kjærester og kjendiser måtte også til pers som modeller.

Fotografiska viser et utvalg bilder, fra ikoniske poalroidbilder av kjendiser, som Dolly Parton, Keith Haring, Debbie Harry og Jane Fonda, og fotoautomat striper, gelatintrykk og fotokollasjer, som utgjorde noen av Warhols siste kunstverk. Warhols såkalte «screen test-filmer», med blant andre Lou Reed og Edie Sedgwick, fra midten av 60-tallet, utstilles også.

En titt bak kulissene

Ved hjelp av Andy Warhols fotografier legges det ytterligere et lag til ideen om hvem han var som person og hvordan han tenkte som kunstner.

Publikum får også et unikt blikk bak kulissene i det som den gang var New Yorks kulturscene. Andy Warhols fotofabrikk er i så måte en underholdende, eksperimentell og inspirerende plass å bevege seg i.

Utstillingen har tidligere vært vist på Fotografiska New York og NeueHouse Hollywood og gjøres i samarbeid med Jack Shainman Gallery og James R. Hedges, IV.

Andy Warhol: Photo Factory, Fotografiska, Stockholm. Utstillingen henger til 28. august.

Powered by Labrador CMS