Musikk

Det legendariske libanesiske bandet Mashrou' Leila legger opp

Indierockbandet Mashrou' Leila gir seg etter 14 år. «Det er ikke mulig å fortsette arbeidet og være kreativ under disse omstendighetene», sier frontfigur Hamed Sinno, som begrunner oppbruddet med homofobi.

Hovedfigur i Mashrou' Leila, Hamed Sinno, går ut med nyheten om at bandet ikke vil fortsette å lage musikk sammen. Her er Sinno avbildet under bandets Norgesbesøk i 2016.
Publisert

Mashrou' Leila, på norsk «Nattens sønner», har vært et av de mest unike og uredde bandene fra Midtøsten til å oppnå internasjonal oppmerksomhet de siste tiårene. Sangene deres har berørt kontroversielle tema som homofobi, sex, religiøs fantatisme og likestilling mellom menn og kvinner.

Bandet ble dannet i 2008 av den åpent homofile sangeren Hamed Sinno sammen med seks andre, mens de gikk på American University i Libanon. Siden den gang har de turnert verden rundt og besøkte blant annet Norge i 2016.

De ble overøst med ros fra kritikere og solgte ut konserter over hele verden. Samtidig mottok de trusler og hat fra konservative og religiøse krefter.

«Jeg bestemte meg for at det var nok. Jeg følte også at hvert medlem av bandet hadde en enorm mengde stress på seg. Og dette er ikke et normalt liv å ha 100 000 mennesker som forteller deg på Facebook at du må dø», sa Sinno til podkasten «Sarde After Dinner».

Ser framtiden i yngre generasjoner

Siden oppstarten i 2008 har bandet utgitt fire album, «Mashrou' Leila (2009), «Raasük» (2013), «Ibn El Leil» (2015) og «The Beirut School» (2019), i tillegg til EP-en «El Hal Romancy» (2011).

Frontfigur Sinno er åpen homo og er vokst opp i en muslimsk familie. I den selvbiografiske låta «Shim El Yasmine» synger Sinno om homoseksuell forelskelse, i et land der det å elske noen av samme kjønn fortsatt er forbudt ved lov. Her får vi høre om en mann som han ønsker å introdusere til sine foreldre som sin brudgom.

I 2015 og 2016 ble Mashou' Leilas konserter i Jordan kansellert. Under en konsert i Kairo i 2017, ble egyptisk fan som flagget med regnbueflagg i publikum fordømt at egyptiske myndigheter, som mente at vedkommende «oppfordret til utskeielser».

I 2019 avlyste festivalen Libanons Byblos Mashrou' Leilas planlagte konsert «for å forhindre blodsutgytelse» etter oppfordringer fra kirkeledere som anklaget bandet for blasfemi og drapstrusler på sosiale medier.

Amnesty International har tidligere beskyldt libanesiske myndigheter for ikke å beskytte musikerne og kalte kanselleringen av konserten deres for «en alarmerende indikator» for Libanons synkende ytringsfrihet. Rettighetsgrupper og aktivister har kritisert forfølgelsen av bandet, som de mener et angrep på ytringsfrihet og marginaliserte miljøer i Libanon.

I podkasten «Sarde After Dinner» får Sinno spørsmål om han ser håp for lhbt+befolkningen i Libanon.

«Jeg tror det alltid er håp. Det er alltid håp», svarer han.

«Det jeg ser i de som er yngre enn meg er nydelig. Å se en tenåringsgutt på vei til fest, veldig avslappet, med lakkede degler og kjole, som tar en Uber... Det er hvordan vi fester nå, og det er veldig vakkert.»

Powered by Labrador CMS