Meninger

Skeive minoriteter i front

– Oslo Pride eies av FRI Oslo og Viken og deres generalforsamling er styret til FRI Oslo og Viken. Dette er en eierstruktur som vi i Skeiv Verden mener bør revurderes, skriver Bassel Hatoum, styreleder i Skeiv Verden.

Styreleder i Skeiv Verden, Bassel Hatoum (t.h) med daglig leder i Skeiv Verden Oslo og Viken Stephen Adom i Skeiv Verdens Solidaritetsparade under Oslo Pride i 2021.
Publisert Sist oppdatert

År etter år har vi i den skeive bevegelsen akseptert premissene som er satt av FRI og Oslo Pride for hva Pride skal handle om og hvordan Pride paraden i Oslo skal foreta seg. Oslo Pride eies av FRI Oslo og Viken og deres generalforsamling er styret til FRI Oslo og Viken. Dette er en eierstruktur som vi i Skeiv Verden mener bør revurderes. Flere bør få være med på å vedta den politiske agendaen og premissene som settes for Norges største skeive markering, også skeive minoriteter. FRI bør åpne opp eierstrukturen slik at den inkluderer flere skeive organisasjoner i Oslo.

– Vil Oslo Pride og FRI vise oss at de er klare for å gi opp noe av makten de tviholder på, er dette en ypperlig anledning, skriver Hatoum.

Å være inkluderende handler i stor grad om å lage plass til andre og å gi fra seg noen av privilegiene sine. Dette ønsket vi i Skeiv Verden å belyse gjennom vår Pride-kampanje i 2020 som vi dedikerte utelukkende til å snakke om rasisme i kjølvannet av de store BLM demonstrasjonene over hele verden. Det har mye å si hvem som får være med å sette premissene.

Oslo Pride er tross alt en selvstendig organisasjon, som er uavhengig av FRI, så det er ingen grunn til å la navlestrengen henge. Vi vil så gjerne ta større del i Oslo Pride, men vi ser at FRI prioriteres hvert år. Pride er jo tross alt ikke en reklame for FRI, og vi er flere på feltet som gjør viktig arbeid gjennom hele året.

Vi vil for en gangs skyld få gå forrest i paraden. Vi vil at Oslo Pride og FRI skal vise oss at de er klare til å dele på plassen. Det er ingen tvil at våre medlemmer og vår målgruppe står i tøffe kamper i dagens samfunn. Enten om det er en kamp mot negativ sosial kontroll, rasisme, islamofobi, transfobi eller en kombinasjon av alt, er dette kamper vi kjemper hver dag, og vi bør bli backa opp av resten av paraden til å gå i front.

Jeg vil at vi skeive minoriteter skal vise Oslo og Norge at vi er mange, at vi er synlige og at vi har femti tusen mennesker som går bak oss i en parade. Vil Oslo Pride og FRI vise oss at de er klare for å gi opp noe av makten de tviholder på, er dette en ypperlig anledning.

Demokrati er en kjent metode for å desentralisere makt. Dette bør kanskje også gjelde styringsmodellen til Oslo Pride, slik at det blir en markering som faktisk når bredden i bevegelsen.

Powered by Labrador CMS