Meninger

– Det er sensur av skeives erfaringer

Leder i Norsk bibliotekforening, Helene Heger Voldner, skriver at både friheten til å elske den en vil – og lese det en vil – trues, når pressgrupper vil fjerne bøker fra bibliotek.

– Biblioteket skal speile det mangfoldet som finnes i samfunnet, skriver Helene Heger Voldner.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

Bibliotek over hele landet markerer Pride med å ha arrangement og profilere skeiv litteratur denne måneden.

Bibliotekene skal synliggjøre all den litteraturen som finnes, og vise fram historier som reflekterer alle virkeligheter.

Vi tar det som en selvfølge at vi har friheten til å elske den vi vil og kunne lese det vi vil. Men denne friheten er under press.

I andre land ser vi det blant annet i både i Ungarn og Polen, der bøker med skeiv tematikk er tatt ut av bibliotekhyllene etter lov eller politisk press. Samtidig øker hets og diskriminering av homofile.

Den største økningen i sensur av LHBTQ+-litteratur skjer i USA. I «the land of the free» har aktive pressgrupper gått inn for å fjerne bøker fra hyllene.

Antallet titler som har blitt sensurert økte med 65 prosent i 2023, ifølge den amerikanske bibliotekforeningen. De bøkene som oftest blir fjernet fra amerikanske bibliotekhyller, handler om LHBTQ+-spørsmål, sex eller rasisme.

Den amerikanske bibliotekforeningen har laget en topp ti-liste over de mest sensurerte bøkene i USA: Gender Queer av Maia Kobabe, All Boys Aren’t Blue av George M. Johnson, This Book is Gay av Juno Dawson er på topp tre når det gjelder å bli tatt bort fra bibliotekene.

Alle handler om LHBTQ+ karakterer eller tar for seg historier om forhold mellom personer av samme kjønn.

Pressgruppene retter seg først og fremst mot offentlige bibliotek, men også skolebibliotek blir rammet av sensuren.

Bibliotekarene, som er redde for å miste jobben, gir etter for presset.

Pressgruppene er foreldregrupper, politiske og religiøse grupperinger.

Dette er store grupper som får med seg politikerne. Som regel er det republikanere, som høster politisk gevinst av den moralske panikken.

Den amerikanske bibliotekforeningen har engasjert seg: Dette er et angrep på vår frihet til å lese.

De lager lister over de mest sensurerte bøkene i USA, følger opp med kampanjer som “Banned Books Week”, og støtter bibliotek og bibliotekansatte som kjemper mot at bøker skal bli fjernet fra hyllene.

Hver bok som blir fjernet fra biblioteket etter krav om sensur fra pressgrupper, er et angrep på vår frihet til å lese.

Det er et angrep på ytringsfriheten og en trussel mot de bibliotekansattes rett til å formidle de bøkene som finnes.

Det er en sensur av skeives erfaringer, som blir fjernet fra det offentlige rommet som biblioteket er.

Biblioteket skal speile det mangfoldet som finnes i samfunnet.

Vi må fortsette å kjempe for at det finnes bøker og fortellinger framover som viser fram mangfoldet, og så unge som vokser opp i dag kan kjenne seg igjen i de historiene som fortelles.

Og de bøkene skal også finnes på biblioteket. Bibliotekene er bygget på kunnskap og tilgang, og som en del av vår demokratiske grunnmur kan vi aldri akseptere at hvilke bøker som finnes i hylla skal reguleres av politiske hensyn eller være gjenstand for politisk behandling eller sensur.

Bøkene, litteraturen og fortellingene kan skape endring.

Bibliotekene er helt avgjørende for et åpent og mangfoldig samfunn, som inkluderer alle. Bibliotekene er viktigere enn noen gang, og er tilgjengelige hele året, over hele landet.

Selvsagt i juni, men også når regnbueflaggene tas ned.

Powered by Labrador CMS