Teater

Går til angrep på den heterofile, markant eksemplariske mannen

Jonathan Ibsen og Fredrik Petrov er mange ting for hverandre: kjærester, samboere, bestevenner, psykologer, produsenter og kollegaer. Det blir det kunst av, og sammen setter de opp «Panser» på Black Box.

f.v. Jonathan Ibsen og Fredrik Petrov.
Publisert

Forestillingen «Panser», som har premiere på Black Box fredag 3. mai, er en sammenkomst og en kollisjon mellom fire skeive individer – et verk som går til angrep på den heterofile, markant eksemplariske mannen og hvordan han avgrenser de skeives spillerom.

Forestillingen utfordrer det heterofile mannsidealets estetikk og tilhørende sosiale kultur, og spekulerer i en virkelighet der skeive ikke er underlagt den fremmedgjørende og restriktive logikken som følger med dette idealet.

Aktørene på scenen skaper et rom på sine egne premisser, nærmere et ulmende trykk der skam og moral skrelles av. Kan de med dette temperamentet konfrontere tilskuerne med deres egne forventninger til utøvernes kjønnede kropper? 

Ubeskjeden skeivhet

På spørsmål fra promotørene på Black Box, om hvordan de vil introdusere seg for publikum, svarer duoen at de knapt selv vet, men at «i den søken har det på merkelig vis blitt naturlig å skape kunst.»

De jobber hovedsakelig i og med hvert sitt kunstnerskap, der Fredrik opplever å være interessert i å bruke absurditet og satire til å formidle komplekse tematikker, mens Jonathan går dypt i den samtidsaktuelle kroppen og dens samspill med dagens sosiale normer.

Å jobbe sammen som duo innebærer mange ulike markører:

«Vi er mange ting for hverandre, kjærester, samboere, bestevenner, psykologer, produsenter, kollegaer, og ofte når vi jobber så vikles alt dette sammen. Det kan bli sølete, men det er virkelig også en styrke», står det i pressemeldingen.

Prosjektet, eller forestillingen, ville i en retning ingen av dem hadde forutsett: «Vårt oppgjør med dette idealet handler nå mer om hvordan vår interne omsorg, respekt og kjærlighet for hverandre kan formidle eksplisitt, ubeskjeden skeivhet på.»

«Panser», 3-5. mai, Black Box, Marstrandgata 8, Oslo.

 

Powered by Labrador CMS