f.v. Marte Mesna, Madeleine Metz og Marthe Øvrum. Foto: Reidar Engesbak.

Jakter på ny, skeiv skjønnlitteratur

Skråtekst og Skeiv Ungdom lanserer prosjektet «Skråtekst – skeive litterære stemmer» og inviterer unge til å bidra med fortellinger til en ny antologi.

Publisert

Skråtekst og Skeiv Ungdom lanserer prosjektet «Skråtekst – skeive litterære stemmer» og inviterer unge til å bidra med fortellinger til en ny antologi.

I år fyller organisasjonen Skeiv Ungdom 15 år. Det skal markeres mange ganger i løpet av året. Blant annet skal Skeiv Ungdom lage bok.

Gjennom prosjektet «Skråtekst – skeive litterære stemmer» inviterer Skeiv Ungdom til en skrivekonkurranse, hvor utvalgte tekster samles i en bok. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Madeleine Metz og Marte Mesna, begge med erfaring fra magasinet Fett, samt litteraturverden.

Metz og Mesna har jobbet med ideen og prosjektet en god stund allerede.

– Vi begynte å se på det som fantes av skeiv skjønnlitteratur og kom fram til at det er et rimelig dårlig utvalg. Men det er noe som har begynt å skje. Det har vært en økning i skeiv skjønnlitteratur, både internasjonalt og også her i Norge, skrevet av unge skeive stemmer – og den bølgen er det vi nå har lyst å kaste oss på, sier Madeleine Metz til Blikk.

Boka vil være en antologi, en samling skjønnlitterære tekster.

– Fordelen med en antologi er at vi får fram et mangfold og bredde i skjønnlitteraturen og blant forfatterne, sier Metz.

– Vi kunne selvsagt invitert til en konkurranse om å skrive en skeiv roman og valgt det beste skjønnlitterære bidraget. Med en antologi blir som sagt bredden større og det er det vi ønsker å bidra til, sier Marte Mesna.

Skeiv men strømlinjeformet

Bølgen av skeiv representasjon i tv-serier, dokumentarer, spillefilmer, musikk og ikke minst litteratur har ikke gått upåaktet hen.

– Det vi ser i populærkulturen av skeive historier er fortsatt strømlinjeformet. Det er mye likt, det er veldig hvitt og ofte fortelles historiene fra et lidelsesperspektiv, sier Mesna og forteller at Skråtekst vil at de unge selv skal få fortelle sine historier.

– Med dette prosjektet og konkurransen ber vi de unge om å ta pennen fatt og bidra til et større mangfold av skeive historier og fortellinger, på deres egne premisser.

Ulike liv og perspektiver

Skråtekst henvendte seg til Skeiv Ungdom for muligheten om et samarbeid. Organisasjonen var ikke vanskelig å be.

– Dette er et spennende prosjekt og vi håper mange lar seg utfordre. Det finnes ikke bare én skeiv fortelling eller perspektiv. Derfor er det viktig at det blir en antologi – for skeive liv er ulike og skeive lever på mange forskjellige måter. Kanskje det er nettopp det som gjør oss til en gruppe? Det vi har felles er at vi bryter normene for kjønn og seksualitet, sier Skeiv Ungdom-leder Marte Øvrum.

Prosjektet ble lansert under Skeiv Ungdoms tillitsvalgtkonferanse på Tøyen skole i Oslo søndag 24. mars. Der var rundt regnet 60 tillitsvalgte fra hele landet samlet. Nå tar de konkurranseinvitasjonen med hjem til sine lokallag.

– Man kan bidra til Skråtekst-prosjektet på flere måter. Det mest åpenbare er jo å skrive og så sende inn sitt bidrag. Men man kan også arrangere skriveverksted hvor man kan brainstorme om eventyrene man skulle ønske fantes da man var liten, skrive dikt og historier eller andre aktiviteter som kan inspirere, sier Øvrum.

Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) og i første omgang skal boka trykkes i et opplag på 1 000 eksemplarer.

– Selve lanseringen legges til Tromsø Arctic Pride i november. Samme måned blir det også lansering i Oslo, sier Øvrum til Blikk.

Vil du være med i konkurransen og prosjektet? Send inn dine bidrag til skraatekst@skeivungdom innen 1. juli. Mer informasjon om Skråtekst finner du på skråtekst.no og Skråtekst på Facebook

Powered by Labrador CMS