Musikk

Sophia Urista (t.h.) er frekk frontfigur og vokalist i messingblåserbandet Brass Against som har ni medlemmer. På hjemmebane driver hun og kona en kokkekanal sammen.

Protest i blanke messingen

FOR ET PAR ÅR siden skapte det amerikanske brass-cover-bandet Brass Against overskrifter for helt andre ting enn musikken. Under bandets konsert på Rockville Metal Festival i Daytona, USA, urinerte vokalist Sophia Urista en mannlig fan i ansiktet. Onsdag 1. november spiller bandet på Rockefeller i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

 Konsertgjengeren som hadde et kamera montert på hodet, var invitert opp på scenen da hun dro ned buksa og pisset på han mens bandet spilte sin versjon av Rage Against The Machines «Wake Up». 

I etterkant beklaget både bandet og Sophia Urista det inntrufne. På Instagram skrev hun: «Jeg har alltid strukket grensene i musikken og på scenen. Den kvelden dro jeg det for langt». 

Ventelig vil det gå snillere for seg når Brass Against gjester Rockefeller i Oslo onsdag 1. november. Men bandets heftige brassversjoner av klassikere fra navn som Tool, Soundgarden, Nirvana og Black Sabbath, vil derimot kunne rive godt i veggene. 

Forrige gang vokalisten skapte overskrifter var i 2020, men da var omstendighetene både skeivere og mye mer romantiske. Det skjedde da hun fridde hun til kona Jess King i en offentlig musikkvideo. Hun hadde skrevet soul-låta «Everything About You» et par år tidligere med Jess i tankene, men gjorde en ny innspilling før hun dro til Nicaragua og fikk laget frierivideoen.

Paret som nå har to barn, giftet seg i 2021 med kun den nærmeste familien til stede. Sammen driver de en felles kokkekanal, og deler åpent fra familielivet på sine respektive Instagram-profiler. Jess King er ellers kjent som tidligere dansestjerne i Cirque Du Solei, og er en populær treningsinstruktør, noe hun også spiller i en episode av HBO-serien «And Just Like That …». 

I likhet med resten av bandmedlemmene bor Urista-King-familien i New York City. Byens skeive musikkarv er også sentral i bandets musikalske visjoner. Coverlåtene er valgt med omhu, og framført med politisk overbevisning – og utblåsning. Dette er langt fra et tributeband. Som blant annet Loudersound påpekte i et intervju med bandet i 2018: de revitaliserer protestmusikken. 

Katalogen består foreløpig av fire selvtitulerte utgivelser, i nummerert rekkefølge. Innimellom coverlåtene har de også noe eget materiale. Dette er kanskje ikke på høyde med tolkningene, så da kan alternativet heller å sjekke ut for eksempel Uristas solo-slipp. Eller enda bedre; å høre og se bandet som nå er ute på en sjelden soloturné. Sist gang de reiste, var det som oppvarmere på fjorårets Tool-turné - under banneret «no pee zone ».

Brass Against, Rockefeller, onsdag 1. november, kl. 19, Oslo.

Powered by Labrador CMS