Chemsex

Chemsex beskrives som en ekstrem subkultur i homsemiljøet hvor sex og dop er hoved- ingrediensene.

– Rus tar bort prestasjonsangst

Gunnar (57) bor i Oslo med en partner. Han hadde sitt første møte med chemsex sammen med en kompis.

Publisert Sist oppdatert

Sexkompisen hans introduserte Gunnar for speed og PrEP.

– Han hadde noen PrEP til overs og mente jeg trengte å løse meg opp litt. Siden PrEP beskytter mot hivsmitte, gjorde det at jeg kunne slappe mer av. Og det var en euforisk opplevelse. Speeden ga meg også muligheten til å holde på i flere timer.

Mange mener chemsex er skreddersydd for menn som har sex med menn. Spesielt med tanke på at mange har bagasje, som dårlig selvbilde og skam. Rusen gjør det lettere å kaste bort usikkerhet og skam, og hengi seg til ren nytelse.

Jeg kjenner meg igjen i det som handler om å kunne slappe av, kaste hemninger, og å slippe meg løs. Men jeg har aldri hatt noe traumatisk forhold til min egen skeivhet, selv om jeg også har mange år som hetero bak meg.

Bedre sex med rus

Gunnar forteller at rus for han ikke handler om å drive selvterapi og å overkomme skam.

– For meg gir rus bedre sex, intimitet, tilhørighet og et fellesskap med andre. Etter noen timer med sex beveger man seg gjerne videre til prat, og løser verdensproblemer, sier han og ler.

Rus tar bort prestasjonsangst, og det hjelper meg å åpne opp – i ordets rette betydning, haha! De beste opplevelsene er med mennesker du har hatt chemsex med tidligere. Det handler om å bli kjent med hverandre og å utforske sammen. Det er ikke om å gjøre å finne nye sexpartnere til enhver tid – selv om det selvsagt kommer nye til også.

Hvor utbredt er chemsex i ditt daglige skeive miljø?

Det er vel fifty-fifty. Jeg har en mann og venner som ikke er like sexfiksert som jeg er. Eller, sexpositiv er riktigere å si. Mange av mine venner er ikke så opptatt av sex, de er ikke homo på samme måte som meg, og noen mener at det å være homofil er en privatsak. For meg er det å være skeiv politisk og i alle fall ikke noe jeg skjuler. Chemsex er ikke noe jeg deler med mannen min. Det er på siden av forholdet vårt.

Jeg kan godt ha sex uten dop, men jeg tar alltid et par øl før sex. Såpass introvert er jeg som person.

Gunnar

Men chemsex er du ikke åpen om?

Nei, og det er jo fordi det er ulovlig. Det er ulovlig å kjøpe dop og å være i besittelse av dop. Det igjen gjør at folk ikke vil snakke om det.

Risikerer straff

Gunnars oppfatning er at mange ikke tar kontakt med helsepersonell når de får problemer med rus.

– Jeg har heldigvis ikke opplevd at folk har tatt overdose på sexparty, men kjenner til at andre har opplevd det. Jeg har opplevd selv å «fade ut» på GHB, og at de andre deltagerne ikke akkurat sto klare med telefonen og ringte ambulanse ... Det sitter langt inne å ringe ambulanse fordi man risikerer straffeforfølgelse etterpå.

Hvordan har chemsex påvirket sexlivet ditt?

Jeg har blitt kjent med mange flere folk og det har også gjort at jeg har utvidet repertoaret innen sex. Det tar jo et helt liv å bli kjent med sin egen seksualitet, men chemsex har også utvidet grensene for sexaktiviteter. Jeg representerer vel den vanlige nordmannen, med mann, hus og bikkje, som fester i ny og ne. Jeg har vært gjennom faser i livet hvor jeg merker at jeg mister grepet og har innsett at jeg må skjerpe meg. Det gjelder spesielt «tina» (slang for metamfetamin) og jeg skjønte at jeg ikke kunne kjøpe det mer. Jeg hadde bare lyst på mer og mer.

Lar ikke rusen ta overhånd

Gunnar lever i et åpent forhold med mannen sin, men chemsex er ikke noe de deler.

Åpne forhold har sine utfordringer. Det hadde kanskje vært lettere om han hadde samme interesse, eller kanskje ikke. Vi deler alt annet.

Hvordan er det å ha sex uten rus?

Jeg kan godt ha sex uten dop, men jeg tar alltid et par øl før sex. Såpass introvert er jeg som person. Jeg har nok aldri hatt nykter sex, men det er noe jeg deler med mange andre. Jeg har laget kjøreregler for meg selv med tanke på dop, slik at det ikke tar overhånd. Problemet når du drar på en sexfest er at du aldri vet hva som kommer på bordet. Folk har med seg diverse substanser, og da tar vi det derfra.

Kan chemsex bli et problem for deg?

– Ja, hvis det tar overhånd. Det kan være greit med en sexfest som varer i 24 timer, men lenger enn det ... da er du rimelig kjørt i noen dager etterpå. Hvis søvn uteblir i mer enn et døgn, så blir man sliten. Jeg er ganske flink til å hente meg selv inn igjen. Jeg driver aktivt med trening, og det er en sterk motivasjon til at sex og rus ikke får ta over livet mitt. Chemsex en gang i måneden holder fint for min del.

Powered by Labrador CMS