Scenekunst

Skeiv langhelg på teatret

Skeivt kulturår fortsetter å prege kulturscenen landet rundt. Nå er det Det Andre Teatret sin tur. Improteateret på Lilleborg i Oslo arrangerer en scenisk og skeiv minifestival.

Publisert Sist oppdatert

Improteater er bygget på ideen om øyeblikkets magi, det som oppstår når kreative mennesker på scene og i sal skaper noe der og da.

I anledning Skeivt kulturår skal Det Andre Teatret ta i bruk både det spontane og det mer regisserte. Onsdag 26. oktober kjører de i gang «Skeiv langhelg», en minifestival som i følge pressemeldingen skal synliggjøre og feire skeive historier.

I det legger teateret blant annet visningen av Maiken Schjøll Frischs forestilling «Varm melk med honning», en historie som handler om kjærlighet mellom to kvinner, slik den arter seg fra de møtes og til de blir gamle.

Ikke hold handa mi nå

Som et kvinne-par har man andre avveielser gjennom et samliv, alt fra om man skal få barn-og i så fall hvem som skal bære det, til hvor utsatt man er som åpent par på gata.

«Vi har litt radar hele tiden. Når vi holder hender, er vi klar til å slippe eller bytte side av veien. Vi blir veldig bevisste; Er det noen som ler av meg, noen som skal si noe, noen som vil drepe meg? Også er det også den andre siden av det med at man tillegger holdninger på folk fordi man er redd, sa regissøren til Blikk før stykket hadde urpremiere i vår.

Bestemors skap

En annen forestilling som også allerede har gjort suksess, er enmanns-musikalen «Grandmother's closet» av og med Luke Hereford. Her fortelles historien til hovedpersonen og hans kjære bestemor Nan. Nan er en glamorøs skikkelse og et lysende fyrtårn når unge Luke navigere seg gjennom sin skeive oppvåkning i et landsens Wales. Nan har kanskje ikke alle lyspærene like intakte ettersom tida går, men hun er alltid entusiastisk på Lukes vegne. Stykket har gått sin seiersrunde omkring på britiske teaterfestivaler og prider siden premieren tidlig i år, og høstet panegyriske lovord fra anmeldere og publikum.

En lang søvn

Den skeive minifestivalen byr ellers på en aften med improvisert musikal, og ikke minst en soloforestilling av og med Mari Thingelstad kalt «Treig». Den skildrer Mari, som inntil en bestemt dato et bestemt år trodde hun var heterofil. Hva skjedde kvelden før hun våknet og skjønte hun likte jenter? Det kan man gjerne spørre. Om man får svar gjenstår å se, men teateret lover at det blir en meget underholdende og lærerik aften i Maris selskap.

Ellers kan publikum glede seg til djs, konserter og annen moro under festivalen på Det Andre Teatret på Lilleborg.

Powered by Labrador CMS