«Drags»

– Hvis ikke jeg kan dø i løpet av et show, er det ikke verdt det

Kai Thomas Ryen Larsen, bedre kjent som dragartisten Skrellex, er en av fem dragartister som gir alt i TV 2-serien «Drags».

Kai Thomas Ryen Larsen aka Skrellex.
Publisert Sist oppdatert

I «Drags» tar TV 2 seerne med på innsiden av det norske dragmiljøet. Realityserien gir et unikt innblikk i et miljø fullt av rå og gripende historier, pakket inn i glitter og fjær.

En av dragartistene vi kommer under huden på i «Drags» er 35 år gamle Kai Thomas Ryen Larsen. Han er opprinnelig fra Moss, men bor og jobber nå i Oslo.

– Jeg begynte med drag i 2010. Da gjorde jeg mitt første show med Queentastic på Elsker. Men profesjonelt, som Skrellex, har jeg holdt på i fem år. Skrellex ble egentlig født som et dj-alias, men så ballet det på seg og jeg begynte å gjøre egne show.

Show-delen tok virkelig av da Skrellex var deltager i sangkonkurransen «All Together Now Norge» på TV Norge i 2019.

– Da fikk jeg kombinert drag med sang og artisteri, som jo er det jeg elsker. Som Kai Thomas var jeg egentlig drittlei av å være artist. Jeg var lei av auditions. Jeg var lei av alltid å komme til siste runde og å bli type-castet ... Da ble kombinasjonen drag og artist redningen, og jeg fikk en ny giv rett og slett.

Drag som superkraft

Kai Thomas Ryen Larsen sier at drag gir han en følelse av å få superkrefter.

– Skrellex er resultatet av hele meg, alle sidene av meg som ellers ikke kommer til syne. Som Skrellex er jeg veldig frittalende, for det første. Alt Kai Thomas kan, kan Skrellex også, men ganger ti, sier han og beskriver også drag som en slags flukt.

Kai Thomas Ryen Larsen.

– Og ikke minst frihet. Frihet til å gjøre det jeg har lyst til å gjøre. Det finnes ikke lenger en mal for hva drag skal være. Og det er deilig. Alle kan gjøre drag og gjøre det på sin måte. Det er befriende.

– Kan man leve av å være dragartist i Norge?

– Jeg tror man kan leve av det man har lyst å leve av. Men det kommer an på hvordan man ønsker å leve ... I Norge har drag eksplodert de siste årene, og det er helt topp. Men for meg er det viktig å ha en back up, så jeg har en «voksenjobb» i tillegg til dragkarrieren, haha.

Han beskriver karakteren Skrellex som en old school dragartist.

– Geir Lillejord er jo mitt store idol. Jeg har jobbet med Geir i så mange år at jeg har adoptert mye av personligheten hans. Jeg er absolutt ingen «look queen» og har aldri vært interessert i å sitte å sminke meg i timevis. For meg handler alt om møtet med publikum, og å få de til å le.

Familiebedriften Skrellex

Skrellex har med årene blitt en slags familiebedrift, noe tv-seerne får et innblikk i når «Drags» vises på TV 2.

– Mamma og tanten min syr kostymene til Skrellex, og pappa er sjåfør og frakter meg rundt når jeg opptrer på forskjellige pridefestivaler. Jeg er utrolig heldig og privilegert som har en familie som setter så stor pris på det jeg gjør, og at de også vil ta del i universet til Skrellex.

I «Drags» får tv-seerne innblikk i både gleden rundt drag, men også skyggesider som handler om fordommer og utenforskap.

– Alle har sine historier, og ofte blir det mye fokus på de triste sidene rundt det å være skeiv. Det er viktige historier å løfte fram, men det er også viktig å vise de andre sidene.

Kai Thomas Ryen Larsen.

Kontroversiell drag

Kai Thomas Larsen er også å se i Discoverys serie «Drag Me Out» som ruller over skjermen i disse dager. Det er en serie hvor dragartister hentes inn for å kle opp streite kjendiser i drag. Mottagelsen i det skeive miljøet var mildt sagt blandet. Serien møtte både applaus og kritikk.

– Jeg var forberedt på at kjerringene ville komme i kommentarfeltet. Det regnet jeg med, sier han og forteller at han egentlig hadde bestemt seg for å ikke lese dem, sier han og avslører at det ikke gikk så bra.

– Jeg klarte selvsagt å forville meg inn i det. Jeg ble ikke overrasket, for jeg vet jo at det er folk som sliter med sine ting, haha. Det jeg synes er trist er alle de unge som forviller seg inn i det hatet som kommer til syne i kommentarfeltene. Det gjør meg forbanna fordi de kan bli skremt lenger inn i skapet når de leser alt det negative folk slenger ut.

Dønn ærlig

«RuPaul’s Drag Race» har blitt et fenomen verden over, og har gjort drag til allemannseie. Men det er ikke ofte norsk drag som uttrykksform vises på norske tv-skjermer.

– Norge henger etter på det området. Nå er det jo Skeivt kulturår, så jeg er glad for at både Discovery og TV 2 satser på drag.

– Skjønner du noe av kritikken mot «Drag Me Out»?

– Ja, jeg kan jo det. Kritikken har jo ikke vært rettet så mye mot dragartistene, men heller mot konseptet. Når det er sagt, så synes jeg vi i det skeive miljøet har en tendens til å være veldig strenge mot hverandre. Vi kunne godt ha backet hverandre mere enn vi gjør.

Han håper tv-seerne gir «Drags» en sjanse. Da vil de få et innblikk i både det glamorøse som foregår på scenen, men også menneskene bak all sminken og glitteret.

– Skrellex tåler det meste, men det gjør ikke alltid Kai Thomas. I «Drags» filmet jeg meg selv i et halvt år og viser sider av meg selv folk ikke ser i det daglige. I begynnelsen sensurerte jeg meg selv, men etter hvert ga jeg faen. Jeg er dønn ærlig, både som Skrellex og som meg selv.

«Drags» har premiere på TV 2 Play og TV 2 Livsstil 9. mai
Dette er de fem vi følger i serien:

Hani Assaf (36)
Artistnavn: Frida Marida
Hani kommer fra Libanon og bor nå i Oslo.


Kai Thomas Ryen Larsen (35)

Artistnavn: Skrellex
Kai Thomas kommer fra Moss og bor nå i Oslo.


Marius Hagen (32)
Artistnavn: Pamela The Pam
Marius kommer fra Hamar og bor nå i Oslo.


Marius Natland (21)
Artistnavn: Artica
Marius kommer opprinnelig fra Modum og Ringerike, og studerer for tiden i Kristiansand.


Sondre Tarud (26)
Artistnavn: Salty
Sondre kommer fra Eidsvoll og bor nå i Oslo.

Powered by Labrador CMS