Utstilling

Fyller Strømsø kirke i Drammen med skeiv kunst

Fredag 11. august åpner utstillingen «Queer Spirit» i Strømsø kirke i anledning Drammen Pride.

Prest i Strømsø kirke, Karoline Christel Faber, og Frederick Nathanael, kunstnerisk leder i Pride Art.
Publisert Sist oppdatert

Strømsø kirke fylles til randen med verk av 70 skeive kunstnere. Utstillingen har fått god mottakelse over hele landet, men møter også motstand og kritikk

Konservative menigheter og medier har reagert negativt på utstillingen, fordi den viser skeiv spiritualitet i mange former. Den ytterliggående menigheten Frimodig Kirke krevde at Kulturkirken Jakob måtte avvigsles etter «Queer Spirit», fordi de mente at å slippe til kristenbuddhistisk poesi og en samisk sjaman var uforenlig med Bibelens ord.

Også i det skeive miljøet har Pride Art møtt kritikk, fordi noen mener at Pride Art bidrar med regnbuevasking av den norske kirke etter mange års undertrykking og overgrep.

 – Det er jo nettopp i kirken vi skal være. Der møter vi skeptikerne, de som ikke forstår, og ikke vet hva det betyr å være skeiv. Ikke minst viser vi hele spekteret av følelser og uttrykk. Dette går mye dypere enn noen dagers regnbuefest, sier Frederick Nathanael, kunstnerisk leder i Pride Art. 

 I Strømsø kirke viser han også frem sin installasjon «Himmeltreet», som er inspirert av en sterk spirituell opplevelse han hadde 12 år gammel. Det stod et tre i skolegården, og det hadde den 12 år gamle gutten bestemt seg for at han skulle henge seg i om noen fikk vite at han var homo.

Fremdeles ikke enkelt

Prest i Strømsø kirke, Karoline Christel Faber, sier hun vet at det fremdeles ikke er enkelt å stå frem som skeiv i Drammen.

– Hendelsene i regnbuegata viser at det er nødvendig å møtes på mange arenaer for å snakke sammen, og vi vil bidra på denne måten. For meg er det viktig at kirken fremstår som et åpent rom for alle. Jeg tror på dialog og menneskemøter ansikt til ansikt, om vi skal komme videre, sier Karoline.

Kunstverkene som vises i Strømsø kirke varierer fra det monumentale til det stillferdige. Mange bruker sterke virkemidler som viser fortvilelse og smerte, men mange viser også varme, omsorg og kjærlighet.

Utstillingen Queer Spirit åpner fredag 11. august kl 18, og står til 24. september.

 

Powered by Labrador CMS