Dusty Springfield.

Ikonet: Dusty Springfield

Publisert Sist oppdatert

Mary Isobel Catherine Bernadette O’Brien (16. april 1939 – 2. mars 1999) ble kalt for «Dusty» allerede under oppveksten som guttejente vest i London. Hennes første jobb som sanger kom i 1958 i vokalgruppa The Lana Sisters. To år senere startet hun popfolk-trioen The Springfields sammen med broren Dion og Tim Feild. Ifølge sistnevnte kom navnet deres av at de øvde «in a field in Somerset in the spring of that year». Slik ble Mary til Dusty Springfield, mens broren tok navnet Tom Springfield.

Da de ga ut plata «Silver Threads and Golden Needles» i 1962, ble de første engelske gruppe på Topp 20-hitlista i Amerika. Året startet Dusty sin solokarriere, og ble «Queen of the Mods» med sin nye hårstil og tung, svart maskara. Debutplata «I Only Want To Be With You» kom i 1964. Men hun fikk et enda større publikum året etter med «Ev’rything’s Coming Up Dusty», hvor hun blandet amerikansk soul med britisk pop. Sin desidert største hit fikk hun i 1966 med den melodramatiske låta «You Don’t Have to Say You Love Me», som ble en hit på begge sider av Atlanterhavet.

Homofans

I februar 1978 returnerte Dusty til England for å promotere plata «It Begins Again». På samme tid ble hun intervjuet av homomagasinet Gay Times der hun svarte på spørsmål om sitt eget liv: «Folk kan trekke sine egne konklusjoner, og jeg bryr meg ikke. Jeg kommer ikke til å forplikte meg til å være verken homoseksuell eller heteroseksuell, fordi folk kommer til å skrive akkurat hva de vil om meg uansett … det har de alltid gjort».

Selv om hun mente at hennes seksuelle orientering var hennes egen sak, ville hun ikke støte sine homofans: «Jeg har mange homofans, noe jeg er takknemlig for. Jeg elsker homofile. Jeg føler meg komfortable med dem og jeg respekterer dem. Det betyr ikke at jeg er en av dem, og det betyr ikke at jeg ikke er en av dem. Jeg har homofans og jeg vil beholde dem.»

Fantastisk!

I 1985 ga hun et nytt intervju til Gay Times der hun fortalte at hun pleide å se dragshows, og elsket å se dragdronninger «gjøre» henne: «Fantastisk! Jeg lærte de fleste triksene mine av dem … hva slags maskara som varer lengst, hvordan legge øyeskygge – veldig viktig kunnskap. Faktisk, når sant skal sies, så tror jeg at jeg er en dragqueen selv.»

Året etter fikk hun et massivt comeback med Pet Shop Boys og låta «What Have I Done to Deserve This?». Verdenshiten sørget for at karrieren slo ut i ny blomst. I 1995 fikk hun brystkreft og døde i 1999, 59 år gammel. Før sin død ble hun innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame, en ære mange mente kom alt for sent. I begravelsen oppsummerte Neil Tennant i Pet Shop Boys hennes liv og karriere slik: «Hun var fab, og på grunn av musikken sin vil hun alltid være det.»

Danser med demoner

I et intervju med den engelske avisa Sunday Express i 2000 fortalte manager Vicki Wickham at de begge visste med en gang de traff hverandre at de var homofile: «Vi hadde et platonisk forhold, og dermed kunne hun fortelle meg om forholdene sine, og jeg kunne fortelle om mine.» I venninna Penny Valentines bok «Dancing with Demons» (2000), kommer det fram at Dusty var lesbisk og at hun aldri hadde noe forhold til en mann, med mindre det var for å gjøre en kjæreste sjalu.

Året etter avslørte Carole Pope i det kanadiske bandet Rough Trade i sin biografi «Anti-Diva» at de hadde hatt et forhold og levde sammen i Toronto.

Kilde: Wikipedia

Powered by Labrador CMS