Forskerne har funnet større maktforskjeller mellom ektefellene i et heteropar enn blant likekjønnspar. Ifølge forskeren John Gottman er homofile og lesbiske par gjerne flinkere til å lytte til hverandres synspunkter.

Konstruktive kranglere

Publisert Sist oppdatert

KRANGLER HOMSE- OG LESBEPAR annerledes enn heteropar? De få studiene som finnes, tyder på at par av samme kjønn løser konflikter mer konstruktivt og med mindre fiendtlighet enn heteropar.

I en studie fra 2003, («Observing Gay, Lesbian and Heterosexual Couples’ Relationships: Mathematical Modeling of Conflict Interaction), hadde Gottman-instituttet i Seattle sammenlignet 40 homofile og lesbiske par med 40 heterofile par over en periode på tolv år. Målet var å finne ut hva det er som får likekjønnede forhold til å lykkes eller mislykkes. Funnene tydet på at de homo- og lesbepar oftere var mer positive når de tok opp en uenighet. Sammenlignet med heterofile par, var det også mer sannsynlig at de beholdt en positiv innstilling etter en krangel.

«Homofile og lesbiske par var mindre krasse når de tok opp problemer. De havnet heller ikke så lett i forsvarsposisjon. Og de brukte mer humor enn heterofile partnere», forklarte John M. Gottman som er hovedansvarlig for studien.

Ifølge Gottman er homofile menn mindre tilbøyelige til «fight or flight»-responser i konflikter. De kommer også raskere fram til løsninger enn heteropar. Gottman-instituttets nye studie fra 2019 viser at par av samme kjønn også har en større grad av vennskap og intimitet i forholdene sine enn par av ulike kjønn.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS