Elisa og Marcela
Elisa og Marcela

Kvinnene som lurte kirka

I Spania tok Elisa Sánchez Loriga i 1901 en mannlig identitet for å få gifte seg med kjæresten Marcela Gracia Ibeas.

Publisert Sist oppdatert

LIKEKJØNNEDE EKTESKAP HAR historisk sett relativt nylig blitt lovlig i enkelte land. Men historien viser at homofile og lesbiske har omgått regelverket på ymse vis for å få gifte seg med hverandre. Filmen «Elisa og Marcela» er den sanne historien om to slike kvinner.

I Spania tok Elisa Sánchez Loriga i 1901 en mannlig identitet for å få gifte seg med kjæresten Marcela Gracia Ibeas. Ekteskapet regnes som det første samkjønnede i landet. Men selv om det ble oppdaget at de hadde lurt presten og kirka, ble ekteskapet deres aldri annullert. Historien vakte stor oppsikt på den tida, og pressen i flere land skrev om dem. «Elisa og Marcela» er filmen om denne historien, og er nå sluppet på Netflix.

De to kvinnene traff hverandre mens de utdannet seg som lærere i byen La Coruña. Ettersom vennskapet deres utviklet seg til å bli mer intimt og romantisk, ble deres respektive familier bekymret for en potensiell skandale og forsøkte å skille dem. I 1901 tok derfor Elisa en mannlig identitet, og like etter giftet hun seg med Marcela. Naboer fikk raskt mistanke om hva som foregikk og de ble trukket for retten, selv etter at de hadde flyktet til Portugal. Mye tyder på at de likevel fortsatte å være sammen.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS