Kunst

Elton John samler på fotokunst, men hater å bli fotografert: – Det er smertefullt

Elton John samler på fotokunst – til tross for at han både hater å bli tatt bilde av og selv ikke liker å fotografere.

Elton John og ektemannen David Furnish låner ut over 300 fotografier fra sin kunstsamling til London-museet Victoria and Albert.
Publisert

I sommer vises deler av samlingen hans på London-museet Victoria and Albert. Der åpner « Fragile Beauty » for publikum 18. mai med mer enn 300 fotografier fra over 140 fotografer, blant dem Robert Mapplethorpe, Cindy Sherman, William Eggleston, Diane Arbus og Ai Weiwei.

I tid spenner verkene fra 1950-tallet til i dag, og det omfatter blant annet bilder av jazzmusikere som Miles Davis og Chet Baker og skuespilleren Marilyn Monroe. Det finnes også et bilde av Elton John selv med speilegg i plast foran øynene, tatt av David LaChapelle i 1999. Men motivet sier klart ifra til BBC:

– Jeg ville aldri hengt opp meg selv på veggen hjemme, ellers takk.

– Smertefullt

Samlingen inneholder heller ingen bilder av Elton John på scenen.

Det 77 år gamle popikonet synes selv det er «spesielt» at han samler på fotografier fordi han selv ikke liker å bli tatt bilde av.

– Det er smertefullt, sier 77-åringen.

Interessen blomstret da han ble edru

Elton John samler fotokunst sammen med ektemannen David Furnish. De slår gjerne et slag for unge kunstnere. Tidligere har Tate Modern-museet stilt ut deres samling viet tiden 1920–1950. Popstjernen sier han aldri la merke til fotokunst før han ble edru i 1990 og var med en venn som kjøpte fotografier i Sør-Frankrike. Det åpnet øynene hans, og siden har han vært en dedikert samler.

– Fram til da hadde jeg blitt fotografert av alle toppfotografene, men jeg betraktet aldri fotografi som en kunstform.

I dag sier kjendisparet, som er foreldre til to sønner, at det var den felles interessen for fotografering som brakte dem sammen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS