Kulturtipset

Følger Eurovision i smoking

Lørdag kveld samles Eurovison-entusiaster seg på utestedet Trappa i Oslo til den store finalen. Kveldens vert er Eurovision-ekspert Jostein Pedersen.

Jostein Pedersen.
Publisert

Jostein Pedersen er for mange voksne nordmenn synonymt med sangkonkurransen som den gang het Melodi Grand Prix.

Med velmodulert røst og små historier loset han NRK seerne gjennom innslagene og hold stødig regning med poengene ettersom konkurransen nærmet seg klimaks.

Sur sang og lystige kommentarer

Men før den store finalekvelden kunne komme, måtte NRKs utsendte overvære utallige prøver. Det var ofte en blandet fornøyelse.

– Da jeg var kommentator måtte jeg være til stede på prøvene hele tiden. De foregikk som regel i store mørke idrettshaller. Så der satt jeg på en plaststol og hørte på elendig sang, time etter time.

Nå følger jeg prøvene hjemme fra min egen stue i Oslo, sier Pedersen fornøyd.

Skulle han ha hang til å diskutere de ulike bidragene, snakker han med andre entusiaster på Facebook. De 5 000 vennene han har der, kommer fra hele verden.

– Uten Grand Prix hadde jeg vel hatt 14 facebookvenner, humrer han.

Jostein Pedersen kan takke den europeiske sangkonkurransen for mye moro, og nordmenn kan takke Pedersen for mange høytidsstemte kvelder, og for presise og lakoniske kommentarer.

– Det er klart at når noen synger surt så må det være lov å si at dette, dette var vel ikke helt rent, sier Pedersen om sangfugler som tok sats og bommet stort på tonen de prøvde å treffe. Eller også hadde utstyrt seg litt i overkant rikt med sminke og kostymer.

–Det jeg alltid har holdt meg unna er lytekomikk, folk kan ikke noe for hvordan de ser ut, sier Pedersen.

– Men de kan noe for hva de kler på seg.

Ærligheten skaffet til tider Pedersen selv noen gretne kommentarer fra sarte lisensbetalere, men ikke verre enn at de to bøkene han har utgitt om melodifestivalen begge ble bestselgere.

Pedersen tipper Ukraina

I år tror Pedersen at Ukraina kan gå helt til topps i Eurovisionfinalen.

– Jeg tror det er menneskelig at Ukraina vinner. Sangen er absolutt god nok til det. Ukraina er en stormakt i Grand Prix, de har vunnet to ganger og kommet på andre plass to ganger, sier Pedersen.

– De debuterte i ESC så sent som i 2013 og har alltid hatt politiske meldinger, enten i fremføringen eller mellom linjene i teksten. Nå synger de om Stefania, som er moren til rapperen i låta som blander folkemusikk, rap og pop. Sangen er på et vis blitt en sang om alle mødre og ikke minst tolket som en sang om mor Ukraina, forklarer Pedersen.

Hvorvidt Ukraina kommer til å vektlegge den tolkningen på scenen, gjenstår å se.

– Det som er så fascinerende med Eurovision er at det er en direktesending, så alt kan skje, sier Pedersen.

– Hva tror du om Norges sjanser?

– Jeg håper på topp ti. Det er mange ballader i år og Norge skiller seg ut. Men så kommer det jo veldig an på de tre minuttene de er på scenen og i fjernsynskamera, hvordan de klarer det. Det vet man ikke før der og da, men jeg har troa, sier Jostein Pedersen.

Kulturtips fra Jostein Pedersen

Hvilke arrangører eller kulturoperatører følger du med interesse?

– Jeg har jo yrkesnevrose, så jeg følger stort sett med på scenene omkring. Som nordlending vet jeg at det skjer utrolig mye rundt om i landet som folkerike Østlandet går glipp av. Ellers er galleriene interessante med samme begrunnelse. Samtidig går jeg aldri lei Rockheim i Trondheim som i pakt med popmusikken alltid forandrer seg.

Hvor går du selv ut og hvorfor dit?

– Mitt «andre hjem» er Herr Nilsen i Oslo. De har konserter hver kveld. På dagtid er det en herlig oase med drikke, fred og ro og Billie Holiday i høyttalerne. I år feirer de 30-årsjubileum. Herr Nilsen selv heter Espen og står bak disken.Hurra!

Hva er den sterkeste kulturopplevelsen du har hatt i det siste?

– Det var ustyrtelig morsomt og ettertenksomt å se Are Kalvøs «Toppar VG-lista». Han er landets desidert beste komiker og synger og fabulerer om slagere som har vært nr.1 på VG-lista i hans levetid. Umistelig!

Hvilke kulturarrangementer gleder du deg til fremover?

– Nå er det Skeivt kulturår der jeg prøver å få med meg så mye som mulig. Jeg er absolutt tilhenger av gale og flotte Geyr Ross under navnet Queentastic og hva i allverden de finner på. Great Garlic Girls' 40-årsjubileum er en nødvendighet. Jeg tror ikke folk vet hvor mye de har gjort og betydd i årenes løp. Absolutt gratulerer! Sist, men ikke minst, er Jan Rune Holdhus fra Stavanger en skatt. Hadde han bodd i Oslo eller i Hollywood hadde han vært superstjerne. Han behersker stand up, sang, drag og teater like godt. Jeg fatter ikke hvor han får det fra og han er drepende god og treffsikker i alle disipliner.

Powered by Labrador CMS