Musikk

Kritikerne liker Fay Wildhagen

Fredag slapp Fay Wildhagen albumet «Let’s Keep It In The Family». En plate som utforsker identitet, tilhørighet og frihet.

Etter å ha blitt venn med seg selv var Fay Wildhagen endelig klar for å lage ny musikk – og åpen for forhold, skal vi tro VG.
Publisert

Seks år etter at sanger og låtskriver Fay Wildhagen slapp sin forrige skive, kom hun fredag med nytt album. Arbeidet med «Let’s Keep It In The Family» ble en omfattende og lang prosess, hvor hun måtte bli venn med seg selv.

I forkant av plateslippet sa hun: «Min historie har nok formet mine valg og mine følelser i større grad enn jeg har vært villig til å akseptere. Jeg levde et liv langt fra meg selv».

Musikken har siden hun lærte spille gitar vært en ventil for alle hennes følelser. Hun brukte tid på å forstå egen legning, og fortalte Blikk sommeren etter at andreplata «Borders» (2018), kom ut at:

 «Musikken ble min store kjærlighet. Jeg og musikken levde i et slags samliv. Og jeg var utrolig lojal mot den. Det var i grunnen fint, men kanskje også trist.»

Til VG sa hun nylig: «hvis man ikke går dit det brenner, ikke er ærlig med seg selv, så føler jeg ikke at det er vits i å lage musikk i det hele tatt.».

Og skal vi tro anmelderne har hun satt noen hjerter i brann . I hvert fall hagler det med så vel superlativer som høye terningkast. Dagbladet ga sekser, og kaller «Let’s Keep It In The Family» et mesterverk. Mens det ble femmer både i Dagsavisen og Aftenposten.

Sistnevnte skrev blant annet: «Det er flott at musikk fenger, men det beste er at den gjør det av en grunn.»

I likhet med forrige skiva skrev hun de fleste av sangene i ensomhet på en hytte på fjellet. I tillegg har hun leid et småbruk i Valdres, der deler av innspillingen skjedde.

 Singlen «Reason» er eneste låt på plata har Wildhagen ikke har skrevet alt på selv.

Men hun gjør også andres materiale.

I fjor var hun for eksempel svært delaktig i hyllestplata til avdøde Anne Grete Preus. Det ble et personlig prosjekt. De var nære venner. «Hun var jo min helt. Jeg så veldig opp til henne. Hun var som en mentor for meg, og jeg lærte henne litt», sa hun til Blikk i forbindelse med slippet av plata «Møtested», hvor Wildhagen var kurator, bandleder og tolket sangene «Fylt av min kjærlighet» og «Når himmelen faller ned», sistnevnte i duett med SKAAR.

Wildhagen har i mellomtiden, etter terroraksjonen i 2022, også engasjert seg som frivillig for Ungdomstelefonen. Hun skjønte at hun måtte bidra, gjøre noe, som hun sa i et intervju med Blikk i juni i fjor.

Mange redde, skeive ungdommer tok kontakt med den åpent skeive musikeren, og hun ville gjøre mer enn å bare svare ut fra egne erfaringer.

 På «Let’s Keep It In The Family» har hun samarbeidet med en rekke anerkjente artister, så som Kristoffer Lo, Ola Kvernberg, Ane Brun, Sondre Justad og Markus Jägerstedt (Robyn). Albumtittelen har en dobbeltbetydning, som hun sa det i presseskrivet:

«Det handler om oppvekst og familie, men også om den vakre siden av å kunne skape sin egen familie gjennom musikk. Nå spiller hele familien på plata».

 

Powered by Labrador CMS