Podkast

Verdens første fengselspride

Røverradion arrangerte «Røver-Pride» i Indre Østfold fengsel i Eidsberg. Her kan du høre hvordan det gikk.

Publisert Sist oppdatert

.

– Det ser ut som et 17. mai-tog!

Stemmen til en av Røverradions programledere overdøves nesten av musikk, prat og sang i bakgrunnen.

Vi befinner oss bak fengselsmurene, på innsiden av Indre Østfold fengsel i Eidsberg. Her er det i ferd med å skje noe helt spesielt. De innsatte arrangerer «fengselspride» – for første gang i verdenshistorien.

– Jeg er sjokkert over at det her faktisk kan skje i fengselet. Folk hopper og jubler og er så glade.

.

Det var ikke bare innsatte som deltok i feiringen. Også de ansatte veivet med prideflagg.

.

Røver-Pride

En av ildsjelene bak prosjektet er Simen Iskariot Larsen. Han har gått fra å være «innsatt til ansatt» i Røverradion. Han er en av initiativtakerne bak det han kaller «Røver-Pride».

– Jeg husker fra min egen tid i Oslo Fengsel at man snakka veldig stygt om homofile og spesielt om homofile menn. Jeg har også snakket med en fengselsforsker som sa at han aldri hadde møtt en åpen skeiv person i fengsel, sier Larsen.

– Som en tidligere del av Oslos rusmiljø, syns jeg det er rart om det ikke sitter noen homofile i fengsel, for det er veldig mange menn som har sex med menn i rusmiljøet i Oslo.

.

Røverradion

  • Røverradion er et radioprogram som lages av og for innsatte i norske fengsler. Siden oppstarten har over 140 innsatte stått foran mikrofonen
  • Programmet kringkastes både inne i fengselet, på NRK P2, og slippes som podcast
  • Foreningen Røverradion ble opprettet i 2013 etter initiativ fra ansvarlig redaktør Mina Hadjian
  • I dag har Røverradion redaksjoner i Oslo Fengsel, Bergen fengsel, Halden fengsel, Bredtveit kvinnefengsel, Sarpsborg fengsel og Eidsberg fengsel. Sistnevntes sendinger er rettet mot de yngste straffedømte i Norge

.

Parade i luftegården

Heidi Bottolfs, avdelingsdirektør i kriminalomsorgen, var fanebærer i prideparaden som gikk i runder i luftegården. Ansatte og innsatte marsjerte side om side med representanter for skeive organisasjoner, i arrangementet støttet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

I gymsalen inntok blant andre FRI-leder Inge Alexander Gjestvang scenen, hvor han holdt en appell om viktigheten av solidaritet og om pridefeiringens historie.

Underveis i feiringen sørget bandet Frank Znort Quartet for god stemning. De holdt festen gående også da paraden tok turen inn.

– Dette er første gang vi spiller konsert edru, sa bandet under konserten i gymsalen.

.

Frank Znort Quartet som sørget for ellevill stemning både under og etter paraden.
– Dette er første gang vi spiller konsert edru, sa bandet Frank Znort Quartet under konserten etter paraden.

.

Selv gangstere gråter

I episoden får vi også høre initiativtaker Simen Iskariot Larsens tanker etter den historiske dagen.

Prosjektleder Simen Iskariot Larsen var storfornøyd under feiringen.

– Jeg hadde drømt om mye og syns det ble enda mye bedre enn det, så jeg er kjempefornøyd. Dette er første offisielle pride-arrangement i et fengsel noensinne, sier Larsen.

Han innrømmer at han felte noen tårer.

– Jeg ble litt rørt der en liten stund. Når man jobber med ting lenge og syns ting er viktig, og det går bra, enda mye bedre enn man skulle trodd, så er jeg ikke så gangster lenger at jeg ikke gråter, sa den fornøyde initiativtakeren.

– Dette er historisk og jeg tror det er den første av mange fengselsprideparader, ikke bare i Norge, men i verden. Jeg tror vi som samfunn blir bedre og bedre til å akseptere folk som er annerledes, og det tror jeg er viktig for alle.

Klikk her for å høre hele Røverradion-episoden.

Powered by Labrador CMS