Festspillene

Nils Bech med Nasjonalballetten

Nils Bech tar med seg Nasjonalballetten til Festspillene i Bergen.

Nils Bech med dansere fra Nasjonalballetten.
Publisert

Nils Bech har lenge beveget seg mellom kunst, klassisk og popmusikk. Nå har han sammen med Nasjonalballettens danser og koreograf Anaïs Touret, skapt en ny konsertforestilling.

Billedkunstner Ida Ekblad står for de kunstneriske elementene, og på scenen er en gruppe dansere fra Nasjonalballetten, strykekvartetten Oslo Strings, en duo på perkusjon og keyboard, og selvsagt hovedpersonen selv, Nils Bech.

Låtmaterialet stammer fra hele spennet i Bechs rikholdige, personlige katalog, helt frem til det siste årets duoprosjekt, som består av duetter sunget av menn til menn. Duettpartnerne har inkludert blant andre Kristian Kristensen, Emir og Dutty Dior.

«Vi er mange åpne skeive artister og låtskrivere, men jeg savner at dette skinner tydeligere gjennom i det som skapes og fremføres, at den skeive seksualiteten er til stede på scenen, på radioen, i sangene - og ikke kun i intervjuer eller sosiale medier. At det båndet også brytes», sier Nils Bech om duoprosjektet.

I mange tiår har mannlige homofile artister utført duetter med kvinner og gestaltet en rolle for å tilpasse seg kommersielle og sosiale krav. Dette er normer og idealer Nils Bech aktivt bryter ned med albumprosjektet.

«Dette er en rolle vi selvsagt skal kunne fortsette å innta. Men jeg har stusset over hvorfor det aldri skjer den andre veien, tross stadig større aksept for skeiv kjærlighet også i hovedstrømmen av kultur og popmusikk», sier Nils Bech.

Konsertforestillingen hadde urpremiere på Den Norske Opera & Ballett i januar. Her smelter sang, historiefortelling og dans sammen i stemninger som går fra sår og inderlig til storslått og jublende.

Nils Bech, Festspillene, Den Nationale Scene, Bergen, lørdag 27. og søndag 28. mai.

Powered by Labrador CMS