Film

Neo er tilbake

Vi har ventet i atten år. Endelig er den fjerde «Matrix»-filmen her.

Publisert Sist oppdatert

.

Da «The Matrix Revolutions» kom i 2003, var det usikkert om Wachowski-søstrene kom til å lage en fjerde film. Flere år senere røpet de imidlertid planene om et gjensyn med Neo og Matrix-universet.

Nå er den endelig her. 1. juledag er det klart for premiere på «The Matrix Resurrections».

.

20 år senere

Denne gangen står storesøster Lana på egne bein som regissør og manusforfatter. Keanu Reeves returnerer til lerretet som Thomas Anderson, bedre kjent som Neo, mens Carrie-Anne Moss gjør comeback som Trinity. Vi får dessverre ikke gjensyn med Laurence Fishburn i rollen som Morpheus. Denne rollen er det Yahya Abdul-Mateen II, kjent fra blant annet HBOs «Watchmen» (2019) og «The Trial of the Chicago 7» (2020), som nå tar over.

I «The Matrix Resurrections» møter vi Neo 20 år etter vi sist så ham i «The Matrix Revolutions». I traileren ser vi hvordan han nå lever et tilsynelatende normalt liv, under sitt virkelige navn, Thomas A. Anderson. Det er tydelig at han ikke husker sitt tidligere liv i The Matrix, der han var kjent som «Den Ene» på grunn av sine overmenneskelige krefter.

Thomas går til en terapeut (Neil Patrick Harris), der han får utskrevet blå piller for å få bukt med noen merkelige drømmer, de vage minnene han fremdeles har fra tiden da han var Neo. Han får et gjensyn med Trinity, uten at noen av dem kjenner hverandre igjen.

Når Morpheus en dag dukker opp og tilbyr ham den velkjente røde pillen, tas han tilbake til The Matrix. Verdenen har vært fredelig helt siden Neo bekjempet Smith for 20 år siden. Nå har imidlertid en ny fiende kommet i til byen, og Neo må slå seg sammen med en motstandsgruppe for å kjempe tilbake.

.

Allegori for transidentitet

Regissør Lana Wachowski, som i likhet med søsteren Lana er transkvinne, har tidligere bekreftet fansens mistanker om at The Matrix-universet er en allegori for transidentitet. I et intervju med Netflix tidligere i år uttalte Lilly Wachowski at filmene har er en transhistorie, men at «verden ikke var klar» for tydelige pek til transidentitet. Det hele foregikk derfor kun under overflaten.

«Jeg elsker hvor meningsfulle disse filmene er for transfolk, og hvordan de har fortalt meg at disse filmene har reddet livene deres. Når du snakker om transformasjon, spesielt innen science fiction, som handler om fantasi, er det som å bygge en verden og det som virker umulig blir mulig», sa Wachowski.

«Jeg er glad for at folk snakker om Matrix-filmene med et transnarrativ, og at folk har forstått at dette var den originale intensjonen».

Flere håper at transperspektivet skal komme fram i den nye filmen, som har premiere i en tid hvor transidentitet er et langt større tema enn det var i 2003. Dette får vi svaret på når «The Matrix Resurrections» endelig kommer på kino.

«The Matrix Resurrections» har Norgespremiere 25. desember.

.

Se traileren til her:

Powered by Labrador CMS