Film

«Dette er en historie om minne og traumer, og sannheter som er begravet i fortiden», forteller regissøren Jonas Poher Rasmussen om filmen han har laget om sin homofile afghanske flyktningevenn «Amir».

En flyktning krysser sitt spor

Publisert Sist oppdatert

.

«Flukt» ble årets vinner av Nordisk råds filmpris. Filmen er også valgt ut som Danmarks offisielle Oscar-bidrag.

«Flukt stiller konkrete og rammende spørsmål om vår tids flyktningdebatt, og samtidig gjør den det lett for seeren å sette seg inn i Amins gjenkjennelige eksistensielle tvil, som filmen formidler med en gjennomtenkt og innimellom humoristisk sans for detaljer og stemninger» skriver juryen til Nordisk råds filmpris om tildelingen.

.

En mann som prøver å finne sitt hjem

Da den danske filmskaperen Jonas Poher Rasmussen var tenåring, ble han venn med en ung afghansk flyktning i nabolaget. 25 år senere forteller han historien om den homofile vennens utfordrende liv i sin prisbelønte animerte dokumentarfilm «Flukt».

Filmen skildrer den dramatiske skjebnen til elleveåringen «Amin» (et pseudonym) som sammen med familien sin må rømme fra hjemmet og landet sitt for å unnslippe mujahideen og taliban, og som deretter blir utsatt for korrupt russisk politi før han kan starte et nytt liv i Danmark.

Amin er nå blitt 36 år, utdannet og vellykket. På overflaten virker alt perfekt, men når kjæresten Kasper frir til han, blir han grepet av angst. En angst for å slippe noen helt inn. Ingen kjenner hele Amins historie, ikke en gang hans framtidige ektemann. Men hvis Amin skal kunne leve sitt liv fullt ut, er han nødt til å åpne opp om det han som barn fikk ordre om å holde hemmelig. For første gang forteller Amin sin historie. En hemmelighet han har gjemt på i over tjue år og som kan ødelegge det livet han har skapt seg.

Amins oppgjør med fortida tar han tilbake til en lykkelig barndom i 1980-tallets Kabul, med a-ha på walkman’en og Jean Claude Van Damme-plakat på gutterommet. Men også minnene om en nådeløs borgerkrig, som forvandler den trygge hverdagen til en krigssone og splitter hans familie.

«Flukt» er en historie om mange ting: Flukt, kjærlighet, seksualitet og familie. Men om jeg skal oppsummerer filmen i én setning, er den en historie om en mann som prøver å finne sitt hjem, sier regissør Rasmussen som har jobbet tett med sin afghanske venn for å komme til kjernen i hans livshistorie.

Filmen hadde premiere påSundance filmfestival, og vant prisen for beste dokumentar. Juryen trakk i sin begrunnelse fram hvordan filmen på et enestående vis tar publikum inn i et stort globalt problem, men pakket inn i en intim historie.

«Vi ønsket å fortelle en menneskelig historie og understreke at selv i de mørkeste timene kan du finne litt lys», sier regissøren. «Jeg tror folk klarer å koble seg til den når de hører popmusikk som de kjenner igjen, eller andre popkulturreferanser i filmen. Hvis de kjenner igjen de ekte øyeblikkene av glede i mørket, så har vi lyktes».

Powered by Labrador CMS