Gemma Arterton spiller Vita Sackville-West (t.h.) og Elizabeth Debicki har rollen som Virginia Woolf. Isabella Rossellini spiller Lady Sackville, mora til Vita.

Vita & Virginia

Deres forhold er et av verdens mest berømte. Den 19 år lange dramatiske og intense kjærligheten mellom aristokraten Vita Sackville-West og forfatteren Virginias Woolf har nå blitt film. «Vita & Virginia» har premiere i september.

Publisert Sist oppdatert

Vi kjenner Virginia Woolf som en av modernismens ledende forfattere, med bøker som «Mrs.Dalloway», «Orlando» og «Til fyrhuset». Men hvem var Vita Sackville -West?

I sin samtid var hun en mer suksessrik forfatter enn Woolf, i alle fall om målt i økonomisk suksess. Og Vita var en overklassekvinne, født og oppvokst i nordvestlige Kent i Knole House, den største privateide herregården i England.

Her hadde hun sine aner tilbake til 1566, evig tilstede gjennom utallige portretter som dekorerte hallene og gangene der hun lekte som barn. Hun var vant til store tjenerstaber og selskaper, men hun var også vant til å være en «feil». Hun var nemlig jente, og bare menn kunne arve Knole.

Ironisk nok følte Vita seg da også som en gutt. I et testamente, skrevet da Vita var ni år gammel, lister hun opp de mest verdifulle tingene hun eier; en kniv, en fotball, en ponni, noen skip, en ridepisk, et fort, en del leke- soldater, noen sverd og våpen, en rustning og så videre. Lekene sier noe om interessene hennes og selv beskriver Vita seg som et vilt barn, et ensomt barn som klatret i trær, gjemte seg skogen i timevis, red over engene og kom hjem med klærne i filler, bustete og skitten.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS