Festival

Gjensyn med «Pride» på Trysil Queer Film Festival

Onsdag begynner Trysil Queer Film Festival, den aller første skeive filmfestivalen i bygda noensinne.

Trysil i Østerdalen med i underkant av 7 000 innbyggere, får sin aller første skeive filmfestival. Filmen «Pride» (2014) står på plakaten.
Publisert Sist oppdatert

Filmfestivalen viser er bredt utvalg av skeive filmer 13. til 17. september.

Trysil Queer Film Festival byr på filmer med kjønn, identitet og seksualitet som hovedtema og festivalen arrangeres i samarbeid med Foreningen TrysilPride.

I de fire dagene den varer, setter Trysil kino opp 9 filmer med kjønn, identitet, seksualitet og lhbtq som tema. Ut over filmvisningene blir det innledninger til flere av filmene og mini-foredrag.

Støtter streikende gruvearbeidere

Filmen «Pride» (2014) står på plakaten onsdag 13. september. Filmen, som vant den skeive filmprisen under filmfestivalen i Cannes i 2014, tar for seg en lite kjent del av britisk homohistorie. Vi befinner oss i Margaret Tatchers England sommeren 1984, året da George Orwells «storebror» skulle ta over verden og kontrollere oss. Orwell fikk bare delvis rett, men Tatcher gjorde sitt beste for å knuse landets fagforeninger og ikke minst kampen for homorettigheter, ved å innføre Clause 28 som i praksis gjorde det ulovlig med positiv informasjon om homoseksualitet i skolen, ikke ulik propagandaloven som Putin har innført i Russland. Kampen mot Margaret Tatcher skapte allianser mellom ulike grupperinger og «Pride» forteller historien om aktivtistgruppen «Lesbians and gays support the miners».

Fransk, skeiv klassiker

Torsdag 14. september er det gjensyn med «Blå er den varmeste fargen» (2013). Filmen ble hyllet av mange kritikere som den beste filmen på filmfestivalen i Cannes samme år, og den vant den gjeve Gullpalmen. «Blå er den varmeste fargen» er en kjærlighetshistorie om de to unge jentene Adele og Emma, med fantastiske skuespillerprestasjoner fra Léa Seydoux. Skildringen av den første store kjærligheten har aldri blitt gjort på lignende måte tidligere, episk og intim på samme tid.

Måneskinn og minoritetskamp

Fredag 15. september er det klart for «Moonlight» (2016). New York Times utropte «Moonlight» til den beste filmen i 2016, The Guardian kalte den for «dypt rørende» og The Rolling Stone for «et mesterstykke». Den kritikerroste afroamerikanske filmen fikk seks Golden Globe-nominasjoner og vant til slutt den gjeve prisen for beste drama. Før Oscar-utdelingen i 2017, hadde den åtte nominasjoner og vant til slutt tre Oscar: for beste film, beste mannlige birolle (Marershala Ali som Juan) og beste filmatisering.

Filmen følger hovedpersonen Chiron (Alex R. Hibbert) gjennom tre stadier i livet, fra gutt (Little) til tenåring (Chiron) og ung voksen (Black). Han vokser opp med en alenemor som ruser seg, og han bankes opp av klassekameratene fordi han er mindre macho enn dem.

Men Little blir tatt hånd om av morens doplanger Juan (Mahershala Ali fra «House of Cards»). Hjemmet til Juan og kjæresten Teresa, spilt av den skeive skuespilleren Janelle Monáe, blir et sårt tiltrengt tilfluktssted for Chiron i oppveksten. Filmen har forteller en afroamerikansk historie på egne premisser. Det er en komme ut av skapet-film, men annerledes enn de fleste andre i sjangeren.

Norske drømmer

Lørdag 16. september vises en av årets snakkiser, «Hør her’a» (2023). Kaveh Tehranis film «Hør her’a!» er basert på Gulraiz Sharifs debutbok med samme tittel fra 2020. Den tar for seg store aktuelle spørsmål som rasisme, skeivhet og identitet. Manuset er skrevet av Erlend Loe og Nora Landsrød. Tenåringen Mahmoud er en våken og intelligent betrakter som gjør det med en god dose selvironi. Filmen handler om han og familien hans i Groruddalen i Oslo som får besøk av onkel Ji fra Pakistan samme sommer som lillebror avslører at hun heter Alia. Mohammed Ahmed spiller Mahmoud, mens Liza Haider spiller Ali/ Alia.

Samme dag vises «Norwegian Dream» (2023). Regissør Leiv Igor Devolds prisbelønte «Norwegian Dream» har gått sine runder på kino og Pride-festivaler i hele landet, og nå står Trysil Queer Film Festival for tur.

«Norwegian Dream» er en vakker kjærlighetsskildring hvor vi møter Robert som flytter fra Polen til Norge for å jobbe på en laksefabrikk for å tjene penger til seg og moren sin. Der forelsker han seg i norske Ivar, et forhold han må holde skjult for de konservative polske arbeiderne han jobber og bor sammen med. Når det bryter ut en streik blant arbeiderne på fabrikken blir Ivar med og støtter polakkene. Nå må Robert velge mellom penger eller kjærlighet.

«Norwegian Dream» tematiserer homofili i Skandinavia, og viser det brede spekteret i den norske befolkningen. Det er en vakker og rolig film om kjærlighet og ensomhet, med en enestående prestasjon av Hubert Miłkowski i hovedrollen.

Fullt program og info: Trysil Queer Film Festival

Powered by Labrador CMS