Melvil Poupaud spiller rollen som Alexandre Guérin.

Ved Guds nåde

Regissør Ozon spilte inn i filmen i hemmelighet under falskt navn og de mange scenene fra innsiden av kirker er spilt inn i Belgia og Luxemburg for ikke å vekke oppmerksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Den homofile regissøren Francois Ozon er en av Frankrikes mest anerkjente og produktive. Flere av filmene hans, som «8 kvinner» og «I de beste hjem» er satt opp i Norge. Mange skeive husker også sikkert «Ennå er det tid», som handler om en ung homse som går døden i møte etter å ha fått påvist svulst i hjernen.

Bergen internasjonale filmfestival er nå først ute i Norge med å sette opp hans nyeste film «Ved Guds nåde» («Grâce à Dieu»). Her møter vi familiemannen Alexandre som oppdager at presten som misbrukte ham i barndommen, har flyttet til byen han bor i. Alexandre bestemmer seg for å konfrontere kirken, og slår seg sammen med to av prestens andre ofre. Oppgjøret viser seg å bli vanskeligere enn forutsett. De innser at den katolske kirkens sterke plass i samfunnet gjør at omgivelsene ikke nødvendigvis tar overgrepsofres side.

Filmen er basert på virkelige hendelser. Frankrike ble rystet i grunnvollene da det kom fram at presten Bernard Preynat hadde forgrepet seg på små gutter, og at nåværende og tidligere kardinaler og erkebiskoper har kjent til overgrepene og dekket over dem. Rettssaken mot Preynat begynner ikke før i slutten av 2019. Presten er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot mindreårige i årene 1986–1991, mens han var leder for en katolsk leirskole for gutter utenfor Lyon. Så langt har 45 ofre stått fram, og enkelte forteller om overgrep og voldtekt helt tilbake til 1970-tallet. Men overgrepene ble først kjent for offentligheten da Preynat ble klaget inn til bispedømmet i Lyon for tre år siden.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS