Film

Tidenes 30 beste skeive filmer

Trenger du filmtips til sommeren? Dette er de 30 beste skeive filmene gjennom historien, ifølge Rotten Tomatoes.

Publisert

Mange av oss har nok benyttet oss av Rotten Tomatoes deres poengsystem «Tomatometeret». For de uinvidde er Rotten Tomatoes en nettside der filmer rangeres – fra «ferskt» til «råttent» – målt med en kombinasjon av anmelderes og publikums dom.

Nå har Rotten Tomatoes laget en liste over de 200 beste skeive filmene i historien.

De spesielt interesserte kan lese lista i sin helhet her. Blikk har samlet topp 30:

30.

Paris is Burning (1990)

KRITIKERNE MENER: «Paris Is Burning» dykker ned i 80-tallets trans-subkultur. Kameraet er nesten usynlig, noe som lar denne verdenen blomstre og folket snakke (og danse) for seg selv.

29.

Grandma (2015)

KRITIKERNE MENER: Med en fantastisk opptreden fra Lily Tomlin og et kraftfullt empatisk arbeid fra manusforfatter og regissør Paul Weitz, er «Grandma» en dramafilm som ikke burde trygle deg om å bli sett.

28.

Titane (2021)

KRITIKERNE MENER: «Titane» er spennende, provoserende og original, og understreker forfatter og regissør Julia Ducournaus herlig urovekkende blikk.

27.

Victim (1961)

KRITIKERNE MENER: Styrket av en sterk sentral forestilling fra Dirk Bogarde, er «Victim» en velartikulert og følelsesmessig sterk kritikk av fordommer.

26.

Tangerine (2015)

KRITIKERNE MENER: «Tangerine» knuser casting-konvensjoner og filmteknikkene er nyskapende. Samtidig er det en gammeldags komedie – og attpåtil en ganske fantastisk en.

25.

Milk (2008)

KRITIKERNE MENER: Forankret av Sean Penns kraftfulle prestasjoner, er «Milk» en triumferende beretning om USAs første åpent homofile mann valgt til en offentlig stilling.

24.

Passing (2021)

KRITIKERNE MENER: Samtidig som «Passing» har en delikat tilnærming til historiefortellingen, gjør den debuterende regissøren Rebecca Hall mest mulig ut av en imponerende rollebesetning – og håndterer kompliserte temaer med imponerende fingerferdighet.

23.

A Secret Love (2020)

KRITIKERNE MENER: «A Secret Love» er en diskré, men kraftig hyllest til et helt liv med valg og ofre gjort i kjærlighetens navn.

22.

Dallas Buyers Club (2013)

KRITIKERNE MENER: «Dallas Buyers Club» hviler helt og holdent på Matthew McConaugheys magre skuldre, og han bærer byrden elegant med det som kan være en av de beste prestasjonene gjennom hans skuespillerkarriere.

21.

The Half of It (2020)

KRITIKERNE MENER: «The Half of It» har alt du måtte ønske om du er på jakt etter en uvanlig smart, øm og morsom oppveksthistorie.

20.

Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado (2020)

KRITIKERNE MENER: «Mucho Mucho Amor» er en kjærlig hyllest til et unikt individ. Filmen er fascinerende både for for Walter Mercado-fans, så vel som nye beundrere.

19.

Shiva Baby (2020)

KRITIKERNE MENER: «Shiva Baby» er et fryktelig morsomt visittkort for den debuterende regissøren Emma Seligman, og overgår sitcom-innpakningen med sterke skuespillerprestasjoner og stor tematisk innsikt.

18.

God's Own Country (2017)

KRITIKERNE MENER: «God's Own Country» filosoferer lavmælt og rørende rundt ensomhet og nyoppdaget intimitet, og markerer en fremragende regidebut for Francis Lee.

17.

Welcome to Chechnya (2020)

KRITIKERNE MENER: «Welcome to Chechnya» skildrer grusomhetene rundt masseforfølgelsen av LHBT+samfunnet i Den tsjetsjenske republikk med utholdenhet og ømhet. Det er en lærerik og sterk oppfordring til handling

16.

Love, Simon (2018)

KRITIKERNE MENER: «Love, Simon» er en oppveksthistorie som er bedre enn mange av sine forgjengere i den velkjente sjangeren, og representerer en forsinket milepæl for inkludering i filmverdenen.

15.

BPM (Beats Per Minute) (2017)

KRITIKERNE MENER: Uten å ty til melodrama, gir «BPM» et fengslende blikk på en sentral periode i verdenshistorien, og henger igjen hos deg lenge etter at rulleteksten er ferdig.

14.

Carol (2015)

KRITIKERNE MENER: «Carol» opp til sitt banebrytende kildemateriale, perfekt formet av Todd Haynes sin stødige regi og drevet av en sterk rollebesetning ledet av Cate Blanchett og Rooney Mara.

13.

Mäedchen in Uniform (1931)

KRITIKERNE MENER: «Mäedchen in Uniform» er vakkert filmet og utført og unngår melodrama med sin følsomme håndtering av et ofte sensasjonalisert motiv.

12.

A Fantastic Woman (2017)

KRITIKERNE MENER: Den subtile og ømme «A Fantastic Woma»n håndterer sitt tidsriktige og følsomme emne med omhu.

11.

Flee (2021)

KRITIKERNE MENER: «Flee» skildrer en flyktnings opplevelse gjennom levende animasjon og flytter grensene for dokumentarfilmskaping ved å presentere et rørende memoar om selvoppdagelse.

10.

Parallel Mothers (2021)

KRITIKERNE MENER: «Parallel Mothers» er en strålende plattform for Penélope Cruz sitt talent, og bekrefter på nytt de kjente gledene ved Almodóvars filmskaping, samtidig som filmen beviser at regissøren fortsatt er i stand til å utvikle seg.

9. Battle of the Sexes (2017)

KRITIKERNE MENER: «Battle of the Sexes» gjør hendelser fra det virkelige liv til et publikumsvennlig, velspilt drama som underholder samtidig som den serverer en mengde paralleller i dag.

8.

The Handmaiden (2016)

KRITIKERNE MENER: «The Handmaiden» bruker en viktoriansk kriminalroman (av Sarah Waters) som løs inspirasjon. En visuelt overdådig og særegen film fra regissør Park Chan-wook.

7.

The Power of the Dog (2021)

KRITIKERNE MENER: Et fantastisk skuespillerensemble ledet av Benedict Cumberbatch blåser liv i «The Power of the Dog». Filmen bekrefter på nytt manusforfatter og regissør Jane Campion som en av sin generasjons beste filmskapere.

6.

Everything Everywhere All at Once (2022)

KRITIKERNE MENER: Med en enestående Michelle Yeoh i spissen, lever «Everything Everywhere All at Once» opp til tittelen med et glimrende «angrep» på sansene.

5.

Pain and Glory (2019)

KRITIKERNE MENER: I «Pain and Glory» tar manusforfatter og regissør Pedro Almodóvar utgangspunkt i sitt eget liv – med et givende utfall. Han hedrer håndverket sitt slik bare en mesterfilmskaper kan.

4. Booksmart (2019)

KRITIKERNE MENER: Gjennom å være rask, morsom og frisk gjør «Booksmart» det som tilsynelatende er umulig: å gi oppvekstkomedien en ny vri.

3.

Portrait of a Lady on Fire (2019)

KRITIKERNE MENER: «Portrait of a Lady on Fire» er en enestående periodefilm som gjør en kraftfull romanse til et rørende og tankevekkende drama.

2.

Call Me by Your Name (2017)

KRITIKERNE MENER: «Call Me by Your Name» gir seerne et melankolsk og rørende portrett av den første kjærligheten, spilt empatisk ut av Timothée Chalamet og Armie Hammer.

1.

Moonlight (2016)

KRITIKERNE MENER: «Moonlight» bruker én manns historie til å skape et bemerkelsesverdig og briljant utformet blikk på livene som altfor sjeldent sees på film.

Powered by Labrador CMS