– Før måtte du være detektiv for å finne en kriminalroman hvor en av personene var lesbiske. I dag kan du knapt unngå å finne en kriminalroman uten, sier Val McDermid.

Lesbisk stjerneforfatter på Krimfestivalen

Val McDermid, den første i Storbritannia som ga ut en krimbok med en åpen lesbisk hovedperson, kommer til årets Krimfestival, som er digital og gratis.

Publisert

Årets krimfestival fra torsdag 18. til søndag 20. mars, er heldigital og gratis, og har 50 krimforfattere på programmet.

En av dem er skotske Val McDermid (65), den første i Storbritannia som ga ut en krimbok med en åpen lesbisk hovedperson i 1987. Det gjorde hun med debutboka «Report for Murder» som handler om den radikale journalisten Lindsay Gordon. Boka ble tiet i hjel av anmelderne.

«Jeg tror den fikk bare én anmeldelse», fortalte Val McDermid til Blikk da vi intervjuet henne i 20000.

Nysgjerrigheten til lesbiske og radikale hovedpersonen vikler henne stadig inn i nye krimsaker. Den femte og siste boka om henne kom i 1996. Ifølge McDermid brukte hun mye fra sitt eget liv da hun skapte Gordon. Hun hadde også jobbet som journalist i mange år da hun ga ut de første bøkene om henne.

Jeg kan ennå huske det seismiske sjokket som gikk gjennom forlaget mitt, «The Womens' s Press», da jeg leverte inn et manuskript med en lesbisk morder.

Val McDermid

Talskvinne for lesbemiljøet

Bøkene førte til at McDermid også ble brukt som talskvinne for det lesbiske miljøet. Mange fra miljøet mente derfor at hun sviktet og «solgte seg», da hun etter tre bøker om den lesbiske helten begynte å skrive bøker om den heterofile privatetterforskeren Kate Brannigan.

McDermid innrømmet da også glatt at hun hadde tatt kommersielle hensyn da Brannigan ble skapt. Hun ville skrive på heltid og trodde ikke at hun kunne klare det bare ved å skrive skeive krimromaner. Dessuten var hun blitt inspirert av Sara Paretskys bøker om V.I. Warshawski, som hun forteller at fikk henne til å forstå at det var en annen måte å skrive krim på. I tillegg var det en ny utfordring å skrive om en person som var så forskjellig fra hennes selv.

Oversatt til 40 språk

Val McDermid.

Den første boka om Kate Brannigan, «Dead Beat» kom i 1992 og ble umiddelbart en suksess. McDermid kunne nå livnære seg bra av å være forfatter. Og helt slipp på det lesbiske miljøet ga ikke McDermid. Brannigans beste venn er den fargerike, lesbiske journalisten Alexis.

I dag er Val McDermid en bestselgerforfatter som skriver på heltid hjemme i Edinburgh der hun bor sammen med partneren sin Jo Sharp, som er professor i geografi ved St. Andrews Universitet og som de siste 20 årene har arbeidet med miljø-, kjønns- og helseprosjekter i Afrika.

McDermids bøker er oversatt til over 40 språk og solgt i over 16 millioner eksemplarer. 21 av krimromanene er oversatt til norsk på CappelenDamm. Hun har utvidet galleriet sitt av hovedpersoner, og skrevet mange krimserier, en av dem er med psykolog og seriemorderekspert, Tony Hill og etterforsker Carol Jordan, en annen med etterforskeren Karen Pirie i hennes nyeste bokutgivelse «Still Life» (2020).

«Jeg hadde ikke klart bare å skrive om én helt, slik mange andre krimforfattere gjør», sier Val McDermid.

En lesbisk morder

Mye har skjedd siden McDermid ga ut sin første bok i 1987. Det har blitt flere lesbiske krimforfattere og bøkene de skriver har også forandret seg, ifølge McDermid.

«Etter hvert som vi har blitt mer sikre og stolte av våre liv som åpne lesbiske, har også bøkene endret seg. I de tidligere bøkene var feministene bra, menn var mindre bra. Det var som om vi forsøkte å overbevise oss selv og resten av verden om at alle lesbiske var varmhjertede mennesker som aldri ville gjøre noe vondt mot likesinnede. Jeg kan ennå huske det seismiske sjokket som gikk gjennom forlaget mitt, «The Womens' s Press», da jeg leverte inn et manuskript med en lesbisk morder. I dag har vi fått et langt mer voksent bilde av oss selv, og skeiv krimlitteratur reflekterer våre liv på en mer variert måte», sa Val McDermid i Blikk-intervjuet.

Val McDermid har vunnet mange internasjonale krimpriser, men også lhbt+priser som Lambda Literary Foundation Pioneer Award i 2011. og DIVA Literary Prize for Crime i 2017.

Stjerneforfattere på programmet

18.-20. mars feirer Krimfestivalen 10-årsjubileum med å invitere noen av verdens mest kjente krimforfattere til digital krimfestival. I tillegg til Val McDermid, kommer verdenskjente krimforfattere som John Grisham, Harlan Coben, David Baldacci, Romy Hausmann og Ben Macintyre.

Svært mange av de svenske stjerneforfatterne kommer også, som Lars Kepler, Camilla Grebe, Hans Rosenfeldt og Mohlin & Nyström. I tillegg vil nesten hele den norske krimforfattereliten være på plass med blant annet Hans Olav Lahlum, Karin Fossum, Trude Teige, Helene Flood, Gunnar Staalesen, Tom Egeland og Torkil Damhaug.

Cappelen Damm og Krimklubben er hovedarrangører av Krimfestivalen. Den blir arrangert i samarbeid med Oslo Nye Teater Centralteatret, Gyldendal forlag, Kagge forlag, Vigmostad & Bjørke og Rivertonklubben.

Mer info: krimfestivalen.no

Powered by Labrador CMS