Stein Erik Hagen i Kunstsamlarane.

Kunstsamlerne

Møt Stein Erik Hagen i NRK-serien «Kunstsamlarane» og hør hvordan Robert Mapplethorpe-samlingen hans ga ham et bedre selvbilde.

Publisert Sist oppdatert

Noen kjøper og samler kunst i store mengder. Hva er drivkraften, lidenskapen og kunnskapen bak de største og mest overdådige, private kunstsamlingene i dag?

I NRK-serien «Kunstsamlarane» får vi være med inn i en verden som er ukjent for de fleste av oss. I serien får seerne møte noen av de mest lidenskapelige kunstsamlerne og høre om drivkraften bak valgene de har gjort.

Blant samlerne er Stein Erik Hagen, en av landets rikeste forretningsmenn. I serien snakker Hagen agenom å finne seg selv gjennom kunst. Selv om han har enorm rikdom, har ikke penger nødvendigvis gjort ham lykkelig. Det har derimot kunsten bidratt til. I kunsten har Hagen funnet svarene han trenger for å komme seg ut av den største krisen i livet, for så å gi ham et tryggere selvbilde.Hagen funnet svar han trenger for å komme seg ut av den største krisen i livet sittjjjjjjbggb

Hagens Mapplethorpe-samling

Fotografen Robert Mapplethorpe fikk aidsdiagnosen i 1986 og helt frem til sin død, 9. mars 1989, jobbet han hardt og målbevisst for å bevare arbeidet sitt for ettertiden. Ti måneder før han døde opprettet han Mapplethorpe Foundation.

Som fotokunstner var Mapplethorpe både anerkjent og kontroversiell. Han er regnet som en av Amerikas viktigste fotografer. Verdens største samling Mapplethorpe-bilder befinner seg i norsk eie. Den norske forretningsmannen og tidligere kjøpmann Stein Erik Hagen, også kjent som Rimi-Hagen, eier samlingen og kjøpte sitt første Mapplethorpe-bilde i 1998.

I «Kunstsamlarane» besøker NRK Stein Erik Hagen i leiligheten hans i New York hvor store deler av Mapplethorpe-samlingen henger.

– Når det gjelder fotografi er nok Mapplethorpe den jeg setter høyest. Han var selvsagt helt forut for sin tid, sier Hagen til NRK.

Robert Mapplethorpe «Brian Ridley and Lyle Heeter», 1979.

Broren Edward

Selv fikk han aldri møtt kunstneren.

– Han var død før jeg fikk interesse for ham. Men jeg har blitt godt kjent med hans bror Edward, sier Hagen.

Edward Mapplethorpe gjester også episoden hvor vi møter han i leiligheten til Hagen i New York.

Edward jobbet sammen med broren Robert som studioassistent og forteller at de jobbet mest mulig med naturlig lyssetting på noen av de mest kjente verkene til Mapplethorpe. Hagen viser NRK rundt i leiligheten, hvor han har Mapplethorpe-bilder, blant annet av Patti Smith, selvportretter av Robert Mapplethorpe, samt portretter av kunstnere som Andy Warhol og Cindy Sherman.

I New York har Hagen også mindre kjente verk av Mapplethorpe, bilder selv broren til Mapplethorpe aldri tidligere har sett – ikke resten av verden heller. I NRK-serien «Samlarene» får tv-seerne se dem for første gang.

«Samlarane» har premiere på NRK mandag 16. november.

Powered by Labrador CMS