Her foretar Dr. Walter Freeman, (t.h.) en frontal lobotomi. I 1951 var nesten 20 000 i USA lobotomert. Ca. 5-15% døde. Freeman utførte minst tusen operasjoner, 40 prosent av pasientene var skeive.

Da psykiatrien friskmeldte homofile

I USA i 1973 ble 81 ord fjernet fra psykiaternes diagnosemanual. Det førte til slutten på elektroterapi, kastrering og hysterektomi som «kur» mot homofili. Nå blir denne revolusjonen i lhbt+historien dokumentarfilm og filmserie.

Publisert

I 1952 utga American Psychiatric Association (APA) sin første utgave av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Den samlet og standardiserte alle sinnslidelser på ett og samme sted. I «kode 302» av diagnosemanualen var sinnslidelsen homoseksualitet nå kommet med og beskrevet med 81 ord. Dette ble av mange oppfattet som progressivt framskritt til forskjell fra tidligere tiders barbariske behandling av homofile.

«Får man en sykdomsdiagnose, kan man lettere behandle den», var den en relativt utbredt enighet om blant APAs omkring 18.000 psykiatere fra hele USA. Enkelte homofile opplevde også at diagnosen gjorde livene deres en smule lettere.

Entusiasmen rundt homofili som en sykdom ble likevel kortvarig, spesielt blant homofile selv, og i kjølvannet av Stonewall-opprøret i 1969 krevde homoaktivister slutt på elektrosjokk og psykiatriens konverteringsterapi. De ville ha homofili fjernet fra lista over psykiske lidelser slik at de slapp å leve som syke og kunne få jobber i for eksempel helsevesenet og i skolesystemet.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS