The Gay Messiah

Rufus Wainwright til Oslo

Konsert på Sentrum Scene i Oslo fredag 18. mars.

Rufus Wainwright.
Publisert

Siden debuten i 1998 har Rufus Wainwright vært kritikernes kjæledegge. Han henter inspirasjon fra et helt århundre med urban, amerikansk populærmusikk, samt europeisk klassisk musikk.

Opera er også viktig for Wainwright, og spesielt operaene til Giuseppe Verdi (1813 -1901) som var en av de største italienske operakomponister. Han har også selv komponert operaer.

Hans første anerkjente, «Prima Donna», hadde premiere på Manchester International Festival i juli 2009 og har siden blitt satt opp i London, Toronto og på BAM i New York. For syv år siden lanserte Deutsche Grammophon et dobbeltalbum av «Prima Donna» med BBC Symphony Orchestra.

Wainwrights andre opera, «Hadrian» hadde premiere i oktober 2018 i Toronto, og handler om Hadrian, romersk keiser fra 117 – 138 som er ødelagt av sorg etter at hans elsker Antinous drukner i Nilen under mystiske omstendigheter.

Fyrtårnet Judy Garland

Og som så mange andre homofile menn, elsker Wainwright Judy Garland (1922 - 1969), som han har plassert øverst på sin ikonliste, ifølge homomagasinet The Advocate. Men hun er ikke bare et ikon for Wainwright, men «et fyrtårn. En homohelgen». Det var derfor helt naturlig at han hyllet sitt ikon med to storslåtte konserter i Carnegie Hall i 2006 der han framførte Garlands konsertalbum fra 1961, spilt inn på samme scene.

Wainwright gjentok suksessen på scener i London, Paris og Los Angeles. London-konserten ble gitt ut på cd og dvd med tittelen «Rufus! Rufus! Rufus! Does Judy! Judy! Judy!: Live from the London Palladium». Den legendariske konserten i Carnegie Hall ble også gitt ut på cd og vant i 2009 Grammy-pris for beste popalbum.

Rufus Wainwright.

Dop og sex

I likhet med sitt store idol Judy Garland har Wainwright også slitt utenfor rampelyset. Han har måttet venne seg av med sitt ekstreme forbruk av alkohol, narkotika og gutter.

Han hadde brukt ecstasy, metamfetamin, kokain, ketamin og alkohol for å bedre selvtilliten, og for å gjøre det enklere å få anonym sex. Wainwright mente at spesielt metamfetamin ville bli en alvorlig trussel mot homomiljøet, en spådom som dessverre har vist seg å bli sann.

«Dopet tok bort alt det triste på ett sekund. Det var en verden der folk var så gale at de ikke ga mening lenger. Hvis du ville ha sikker sex, var du en nerd, du var ukul. Heldigvis var jeg en av de nerdene, men jeg er fortsatt mentalt knust av erfaringene mine med metamfetamin. I årevis, og da mener jeg i tusener av år, har homofile blitt behandlet som skitne og perverterte, og dopet glorifiserer dette og gjør det til et ideal. Det som er farlig blir mer seksuelt opphissende. Jeg hadde virkelige fryktelige tanker på dop noen ganger – jeg ville spille i pornofilmer og ha sex med barn. Hodet ditt er fullstendig ødelagt», har han fortalt i et intervju med New York Times.

Hyllest til mor

I 2002 nådde Rufus bunnen og ble lagt inn på et avvenningssenter. Da han kom ut var han fylt med ny energi og dro til New York for å spille inn albumet «Want One», et album som sørget for et nytt og større publikum, og ikke minst en ny giv.

Allerede året etter kom albumet «Want Two», med hitlåta «The One You Love» og den åpenhjertige og utleverende låta «Gay Messiah».

I 2007 kom albumet «Release The Stars», et album sterkt inspirert av Berlin og med en politisk brodd. Albumet ble godt mottatt av kritikerne og nådde listeplasseringer i flere land, blant annet i Norge, og Wainwright turnerte med albumet i nærmere åtte måneder.

Rufus Wainwright er ikke bare sønnen til Loudon Wainwright III, han er sønn til Kate McGarrigle også. Allerede før han var tretten år, turnerte han sammen med sin søster Martha, moren Kate og tanten Anna under navnet McGarrigle Sisters and Family. I 2010 mistet han sin mor som døde av kreft, noe som ga gjenklang på albumet, «All Days Are Nights: Songs for Lulu», som kom samme år. Han hyllet også moren med albumet «Out Of The Game» i 2012, han mest poppete plate til nå.

Rufus Wainwright.

Far og ektemann

Men albumet var også en hyllest til sin egen datter som han hadde fått sammen med Lorca Cohen, Leonard Cohens datter, året før. Datteren Viva Katherine Wainwright Cohen bor sammen med Wainwright og ektemannen Jörn Weisbrodt, som han giftet seg med i 2012, et overraskende trekk fra artisten som tidligere hadde uttalt seg kritisk om homoekteskap.

I et intervju med Starpulse forklarte Wainwright at han ikke hadde skjønt ideen med ekteskap før han traff Wisbrodt: «Jeg elsket den gammeldagse og promiskuøse Oscar Wilde-ideen om hva det ville si å være homo. Men da jeg møtte Jörn, forandret alt seg».

Hans niende studioalbum og første nye popalbum siden 2012, Grammy-nominerte «Unfollow The Rules», finner artisten på toppen av sine krefter, og han går inn i kunstnerisk modenhet med lidenskap, ærlighet og en nyfunnet fryktløshet, samtidig som han forblir like kreativ, dristig og rampete som alltid.

Fredag 18. mars spiller han konsert på Sentrum Scene i Oslo.

Powered by Labrador CMS