Meninger

50 år uten paragraf 213 – en ønskepresang

– Det er flott at regjeringen kommer med en offisiell unnskyldning. Samtidig klør jeg meg i hodet over at den ikke kom før, skriver Regine Folkman Rossnes.

Fra åpningen av Regnbueplassen i Oslo 21. april 2022.
Fra åpningen av Regnbueplassen i Oslo 21. april 2022.
Publisert Sist oppdatert

Støre til skeive: «Jeg beklager – Regjeringens håp er at denne beklagelsen skal være en oppsummering av det som ligger bak oss, og samtidig påskynde utviklingen som ligger foran oss», sa statsminister Jonas Gahr Støre til Blikk i forrige uke.

Samme uke fikk Oslo også en egen regnbueplass midt i sentrum. Under åpningen takket ordfører Marianne Borgen for kampene som er tatt til nå. Jeg synes det er flott at vi har fått en egen regnbueplass i hovedstaden. Spesielt siden den ligger midt i hjertet av byen, en kontrast til land som innfører homofrie soner.

50 år uten paragraf 213

Skeivt kulturår foregår i hele landet. Stadig flere Bygdeprider dukker opp. Politikerne har vært tydelige på at kampene ikke er over. Jeg tenker da at en av de beste 50 års presangene vi nå kan få i Norge av våre politikere, er et skikkelig forbud mot praktiseringen av homoterapi. Et ordentlig forbud, som ikke innebærer forslaget Solberg-regjeringen kom med i fjor sommer – å forby homoterapi for personer under 16 år.

Jeg skrev kronikk om dette til Blikk i september. Selvfølgelig er det ikke bare meg som har skrevet kronikk eller laget saker om dette. Morten Hegseth var den som først gjorde meg oppmerksom på denne tematikken, som jeg ikke engang hadde tenkt over var lov i Norge. I serien «Homoterapi» intervjues Erna Solberg om hva hun mener om et forbud mot denne type praktisering. Hun svarer med at hun er litt skeptisk til dette. Solberg viser videre til religionsfrihet, der man også har rett til å ha synspunkter, meninger og tro.

For all del

Jeg er for både religionsfrihet og ytringsfrihet. Men når det går utover andres menneskerettigheter som å elske den en vil, går det for langt. Solberg mener at å bli et land som forbyr ytringer og meninger vi ikke liker, også er en farlig vei å gå. Er det ikke viktigere å beskytte sårbare grupper for å få et verdig liv? Er ikke kjærligheten verdt å heie på, fremfor hatet? Misforstå meg ikke, jeg er takknemlig over regnbueplassen vi har fått i Oslo. Men et ordentlig forbud mot praktiseringen av homoterapi vil gi en større trygghetsfølelse. Jeg vil oppfordre våre politikere til å se «Pray away», som fremdeles ligger fremdeles ute på Netflix. Eller å lese boken «Boy Erased» av Garrad Conley. Den er basert på en sann historie, og er også blitt filmatisert.

Jonas Gahr Støre

Det er flott at regjeringen kommer med en offisiell unnskyldning. Samtidig klør jeg meg i hodet over at den ikke kom før. Flere som faktisk ble dømt og er de som først og fremst skulle hørt unnskyldningen, lever ikke lenger. Vi har ventet lenge nok på et ordentlig forbud mot homoterapi. Kommer vi til å få det i løpet av 2022?

Regine Folkman Rossnes, tekstforfatter

Powered by Labrador CMS