Urix

Den irske kirken tillater ikke likekjønnede å inngå ekteskap, men skeive kan fortsatt være medlemmer av kirken

Irsk flisespikking hjelper litt

Publisert Sist oppdatert

LIKEKJØNNET EKTESKAP er et sensitivt tema i irske kirker, som i mange andre trossamfunn. The Church of Ireland er øyas nest største kirkesamfunn, etter den katolske kirken, og omfatter menigheter både i Irland og Nord-Irland. I år ble de anglikanske kirkenes Lambeth-konferanse, en begivenhet som finner sted hvert tiende år, avholdt i Canterbury fra 26. juli til 6. august. Konferansen har til hensikt å berøre ulike temaer som opptar kirkens biskoper. Hele 600 biskoper fra anglikanske kirker i hele verden deltok.

I år publiserte konferansens arrangører, i forkant, et utkast til en erklæring om menneskelig verdighet, og av dette fremgikk at «det er det anglikanske kirkesamfunnets felles oppfatning at likekjønnede ekteskap ikke bør tolereres». Det provoserte den selvsamme kirkens lhbt-gruppe som bærer navnet LGBT Church of Ireland. Bare timer før konferansen skulle starte fikk gruppen, i samarbeid med andre anglikanske kirker fra en rekke land verden over, gjennomslag for at arrangørene endret teksten. De krevde at teksten skulle reflekterte at det ikke var samtlige medlemmers holdning at likekjønnede par ikke kan gifte seg.

Under press fra det globale anglikanske kirkesamfunnet ble teksten endret til: «Mange områder holder seg til at likekjønnet ekteskap ikke bør tolereres. Andre områder har velsignet og ønsket likekjønnede ekteskap velkommen, dog etter grundig teologisk refleksjon».

Verken den irske eller den engelske kirken tillater likekjønnede å inngå ekteskap, men skeive kan fortsatt være medlemmer av kirken. Representanter for organisasjonen LGBT Church of Ireland la til: «Det er interessant å merke seg den totale stillheten fra Irlands biskoper, i kontrast til mange andre anglikanske kirker i verden som har vært tydelig i sin støtte til skeive. Vi ber om at kirken i Irland, herunder våre biskoper, samarbeider med oss rundt det å ønske alle fra kirkens lhbt-miljø velkommen og inkludere dem.»

Kilde: Belfast Telegraph

Powered by Labrador CMS