Dikterikon som ung

Hilde Stensland og Kari Onstad har en felles kjærlighet for den svenske lyrikeren Karin Boye, og nå samarbeider de som skuespiller og regissør i «LilleKarin Boye».

Publisert Sist oppdatert

Den svenske lyrikeren Karin Boye var samfunnsengasjert, sosialist og åpen homofil i en tid da dette var forbudt i Sverige. Boye debuterte med diktsamlingen «Moln» i 1922, og for mange er diktet «Ja, visst gör det ont när knoppar brister» det mest kjente. Selv om lyrikerens liv endte tragisk, inneholder stykket «LilleKarin Boye» både lekenhet, humor og alvor. Boye døde etter å ha tatt en overdose med sovepiller 23. april 1944. – Karin Boye skrev flere dikt fra hun var 10 til hun var 13 år.

Dette handler om livet hennes, og hun skrev helt fantastiske dikt til å være så ung. Scenografien blir enkel, men språket og musikken og selve historien gir spennende rammer. Boye leker seg, så her er det mye humor. Det er vart og fint med et lett språk. Hun har stor kjærlighet til ordene, til fine ord og stygge ord. Hun snakker om hendelser i klassen og om forelskelse.

– Jeg unner alle å bli bedre kjent med Karin Boye, sier skuespiller Hilde Stensland.

«Lille Karin Boye» handler om dikteren Karin Boyes barndom og oppvekst. Publikum blir underholdt med dikt, skuespill og historier fra hennes barndom. Blant annet får vi høre om Karins forelskelse i klassevenninnen Eyvor.

– Jeg forelsket meg i Karin Boye på teaterhøyskolen. Der oppdaget jeg diktene hennes, og jeg kjente meg igjen i dem. Boye slet med det å forelske seg i andre kvinner, og det er en plass jeg også har vært. Men heldigvis lever jeg i en helt annen tid enn henne, så det har vært lettere for meg, sier Hilde Stensland til Blikk Nett.

Regissør Kari Onstad satte opp forestillingen for mange år siden på Caféteatret i Oslo. Hun beskriver«Lille Karin Boye» som en morsom og rørende musikal. Forestillingen bygger på Boyes dikt, hennes roman «Kris» og på intervjuer med Karins lillebror Ulf Boye og üppsalaforskeren Barbro Gustafsons bok «Månesång».

Musikkforestillingen har gjort suksess både i Stockholm og i Europa. Premiere 27. mars 2012 kl. 19.30 Black Box Nordland Teater.

Powered by Labrador CMS