Musikk

I den amerikanske indie-pop-trioen Muna identifiserer de tre medlemmene seg som skeive. I mars i år spilte de for 15 000 skeive under avslutningsseremonien til World Pride i Sydney.

Muna mot mytene

Publisert

Vokalisten Katie Gavin og gitaristene Naomi McPherson og Josette Maskin varmer for tida opp for både Taylor Swifts «The Eras Tour» og for Lordes «Solar Power Tour.»

Til å begynne med var Muna på vakt mot å bli karakterisert som et skeivt band, men senere har de omfavnet denne muligheten til å bruke sin musikalske berømmelse til å inspirere unge skeive til å være komfortable med identiteten deres.

Sangene deres tar ofte opp spørsmål om seksualitet og kjønn. McPherson, som er ikke-binær, har sagt i intervjuer at det «ville ha betydd mye for meg da jeg var for eksempel tolv år, å få vite at noen i et band som jeg syntes var kule, var ute og åpne. [ … ] Jeg er ute og jeg føler meg trygg på å være ute fordi vi tre som er en liten hær for hverandre. Jeg føler meg ikke redd for å være meg selv. Det gjør meg stolt over å være queer. Det er hele poenget med hvorfor vi gjør dette. Vi vil ha en trygt sted.»

I juni i fjor kom bandet med sitt tredje soloalbum, blant annet med hiten «Silk Chiffon» som er strømmet 46 millioner ganger på Spotify. Et av bandets hovedmål er å utrydde myten om «det triste homofile livet» som lever i beste velgående. Med kjærlighetssanger som «Silk Chiffon», synger Gavin om ei jente som er «så myk som silkechiffon» for å erstatte det ødeleggende budskapet om at homolivet er et ensomt ulykkelig liv med et mer oppløftende et.

I et intervju med New Music Express forteller Gavin om frasene de vet at deres unge fans har hørt mange ganger fra foreldre og andre: «Det er ikke det at jeg ikke støtter deg. Jeg er bare bekymret for at du ikke vil ha et godt liv, eller jeg er bekymret for at hvis du har en transisjon, så vil du angre.»

Gavin påpeker at dette ganske enkelt er en måte å få homofobi og transfobi til å framstå som «omsorgsfullt»: «Det er en måte å avlegitimere den skeive opplevelsen på når de sidestiller den med ensomhet og en følelse av evig kamp».

Bandet understreker at de er glade for at de fikk en sjanse til å leve slik de ønsker å leve, og at det ikke gjør livene deres vanskeligere. «Faktisk er det mye glede i å være queer», slår Gavin fast.

Før sommeren ga Muna ut en ny singel, «One That Got Away», sammen med en «Criminal Underground»-inspirert musikkvideohistorie som kan ses på YouTube. Bandet lager også podkasten «Gayotic with MUNA», der de snakker om sine personlige liv, musikken, hva de liker å spise, tv-en de ser på, traumene og selvfølgelig jakten på «kvinnen i mitt liv.»

Powered by Labrador CMS