Kulturtipset

«Jeg vet ikke hva du heter, men jeg vet hvordan dama di smaker»

Låta «Boy» er Toras spark til alle bransjemennene som på nedlatende vis har forklart henne hvordan ting skal gjøres og hvorfor hun uansett ikke kommer til å lykkes som musiker.

Tora Dahle Aagård legger ikke fingrene mellom i teksten på singelen «Boy». Alle guttevalper som stiller seg i veien for talentfulle kvinner får passet påskrevet i termer de formodentlig skjønner.
Publisert Sist oppdatert

.

Gitaristen og bandlederen Tora Dahle Aagård slipper fredag en ny singel fra sitt tredje album, som er planlagt utgitt til neste år. Fra før har publikum fått smakebiten «Waste of a pretty face».

Nå kommer «Boy», et spor hvis tittel kanskje synes som et pussig valg for en åpent lesbisk musiker.

«Boy» handler ikke om lengsel og lyst på «mannebein», men tvert imot om en kvinne som selv har mange «...girls on my waiting list», som det heter, før Tora kontant føyser gutta til siden med strofen «Step back, let the Queen take over».

Ifølge musikeren selv, er sangen et svar på motstanden hun har møtt som kvinnelig gitarist med ambisjoner.

«Boy» er et spark til alle bransjemennene som på nedlatende vis har forklart henne hvordan ting skal gjøres og hvorfor hun uansett ikke kommer til å lykkes som musiker.

Når Toras suksess har vist seg å bli så mye større enn deres egen, med konserter på legendariske scener som Royal Albert Hall og inkludering på verdens største gitar-festival sammen med musikere som Carlos Santana, St.Vincent og Joe Bonamassa, er det kanskje ikke så rart at hun har lyst til å gi «mansplainerne» svar på tiltale.

Så det gjør hun i «Boy», der hun vrir og vrenger på de gjennomseksualiserte frasene til gutta boys, til egen fordel.

Musikkbransjen er til tider et oppkomme av håpefulle gutter som henger på seg en selvsikker mine og et instrument de knapt kan traktere, kun for å øke sine sjanser for sex. At de samtidig nedvurderer kvinner i tekstene de snekrer sammen, er ofte et kjedelig faktum.

Når Tora Dahle Aagård så spiller fletta av dem, er det ikke bare naturlig at hun gir dem svar på tiltale med tekst-linjer som «I don´t know your name, but I tasted your girlfriend».

.

Som gjesteartist under Adam Douglas juleturné «An American Holiday» blir Tora Dahle Aagård å finne på scener omkring i landet i november og desember. Neste år kommer hennes tredje album.

.

Fire kjappe kulturtips fra Tora Dahle Aagård:

.

– Hvem gav deg sist en musikalsk opplevelse som inspirerte deg?

– Jeg så OnkelP og de fjerne slektningene tidligere i sommer da vi spilte på samme festival. Det var noe med energien til bandet og tekstene som bare traff meg. Ellers så er jeg heldig å få reise rundt på festivaler hele tiden og opplever derfor veldig mange sinnsykt bra band og artister som inspirerer meg.

.

– Hvilke kontoer følger du på insta og TikTok som du tenker andre kan ha glede av?

– @Mayadelilahh spiller helt fantastisk bra gitar og har nettopp gitt ut en EP. Må sjekkes ut!

.

– Hvilke konsertarenaer vil du anbefale i Oslo og Norge generelt?

– Jeg går nesten aldri på konserter når jeg har fri, men jeg har vært en del på Salt i Oslo når venner av meg har spilt der. Det er en veldig kul scene og de booker masse forskjellig. Jeg elsker også å være på Herr Nilsen men der er det mye mer jazz og litt eldre klientell. Uansett veldig hyggelig der.

.

– Hvilke kulturopplevelser gleder du deg til?

– Jeg gleder meg til neste festivalsommer når det igjen kommer artister fra utlandet. Elsker at det bare har vært norske artister det siste året, men det er mange artister fra andre land som jeg håper kommer til Norge snart. Også gleder jeg meg til alle jobbene jeg selv skal gjøre, haha :')

.

Powered by Labrador CMS