Kultur

Store kvinner søker nye hjem

Har du plass til de elskende kvinnene Alice og Hur?

Alice og Hur (2021), pappmasjé og akryl, ca. 170x120x45 cm.
Publisert

Eller kanskje samfødene Bjørg og Unni? Hva med herberge til Mona, Norges første lesbiske statue? Tre av skulpturene til kunstneren Christa Barlinn Korvald ligger til salgs på Finn.

– Jeg har fått ett bud på en av dem, forteller Christa Barlinn Korvald.

Etter en vellykket separatutstilling i Stavanger, er hun kommet fram til at noen av skulpturene må vike plass. Kjøperne til håper hun å finne på Finn.no.

– Budet som er kommet inn er på Alice og Hur, men jeg synes det er litt i laveste laget.

Glimt i øyet, drømmer i hjertet

Kunstneren Christa Barlinn Korvald har nettopp holdt sin første separatutstilling. Hun er avventende spent på vilkårene for skeiv kunstpraksis framover, ettersom Skeivt kulturår nærmer seg slutten. Å selge Mona, Norges første lesbiske statue på Finn- auksjon, er delvis en kunstnerisk protest og delvis av ren plassmangel.

Pappmacheskulpturen, hvis fulle tittel er «Alice og Hur nyter hverandre i en sårt tiltrengt pause fra verdens lumskheter og byens race», er for tiden utstilt i Skien Kunstforening. Den er tidligere vist hos Billedkunstnerne i Oslo og i galleri Studio 17 i Stavanger.

Den ruvende framstillingen av to kvinner i akten, er preget av det samme alvoret og den samme humoren Barlinn Korvald har gjort seg kjent for. I bunnen ligger en bemektigelse av identiteten lesbisk og en protest mot fortrengelse av kvinner generelt og lesber spesielt.

I samme ånd er Mona, Norges første lesbiske statue kommet til. Hun bor for tiden sammen med Barlinn Korvald, og er lett og ledig på foten, men det begynner å bli litt trangt.

– De er jo ganske store disse statuene. Kjøperne må ha litt plass?

– Ja, de må jo stå inne, pappmaché er et typisk innendørsmateriale.

– Så kunst er fremdeles bare for de rike?

– Ja, det kan du på en måte si, medgir Barlinn Korvald.

På den andre siden er skulpturene enkle å lappe sammen selv, om uhellet er ute.

Radikal feminisme tar ett steg videre

Den største skulpturen har tittelen «Hvem bestemmer over Bjørg og Unni?». Nikket til den feministiske romanen av Liv Køltzow med samme tittel er ikke tilfeldig.

Bjørg og Unni er i Barlinn Korvalds versjon blitt to kvinner som sammen gir liv til barnet Blikko.

Sensasjonen er beskrevet slik i Finn-annonsen: « Samrugingen krever 4 og en halv månedes felles saksing som på den måten ruger fram et embryo, foster og etter hvert levende kryp. Skulpturen av dem er laget til heder over en families urokkelige mot, ufrivillige politiske involvering og et avgjørende medisinsk gjennombrudd.»

Skulle du ha sans for staute Mona, lystige Alice og Hur eller verdensensasjonen Bjørg og Unni, med Blikko i skjødet mellom seg, er kunstneren åpen for anstendige bud.

Powered by Labrador CMS